IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК прогнозира слабо забавяне на ръста на търсенето на петрол за 2012 г.

Организацията потвърди прогнозата си от миналия месец за търсенето на петрол през настоящата година, като основен фактор за предвиждането е търсенето на бензин в САЩ

19:05 | 12.07.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Организацията на държавите износителки на петрол ОПЕК запази прогнозата си от миналия месец за съвкупното търсене на петрол през 2011 г. на ниво от 88,1 милиона барела дневно, става ясно от юлския й доклад, цитиран от РИА „Новости“.

Ако прогнозата се потвърди, това ще означава ръст от 1,4 млн. барела дневно в сравнение с 2010 г.

В доклада се отбелязва също, че през 2012 г. темповете на ръст на търсенето може да се забавят минимално.

„Възстановяването на световната икономика се сблъска с усложнения в държавите членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, което прибавя неопределеност в прогнозите за следващата година“, подчертават експертите от ОПЕК.

Същевременно от организацията отбелязват, че търсенето на бензин в САЩ ще се върне към нормално темпо на ръст и ще остава основен фактор в прогнозите за търсенето на суров петрол.

Освен това трагедията в японската АЕЦ „Фукушима“ през пролетта на тази година може да доведе до увеличаване на потреблението на петрол през 2012 г.

Организацията запазва прогнозата си за ръста на световния брутен вътрешен продукт през 2011 г. до 3,9%, като БВП на Китай и Индия се предвижда да нараснат сътветно с 9% и 8,1%. За следващата година прогнозата на ОПЕК е за икономически растеж от 4,1%.

Доставките на петрол от държавите, които не членуват в организацията, се очаква да бъдат на ниво от 54,73 млн. барела дневно през настоящата година, което е с 600 хил. барела над досегашната прогноза на организацията.

През юни тази година държавите членки на ОПЕК са добивали средно 29,6 млн. барела петрол дневно, което е с 520 хил. барела повече в сравнение с май.

ОПЕК оценява търсенето на петрол от организацията в момента на 30 млн. барела дневно, което е с 400 хил. барела дневно повече, отколкото през 2010 г., и със 100 хил. барела повече от прогнозата на организацията през миналия месец.

В ОПЕК членуват 12 държави – Алжир, Ангола, Еквадор, Иран, Ирак, Кувейт, Либия, Нигерия, Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ и Венецуела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още