IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденците в ЕС са били 6,5% от общото население през 2010 г.

Евростат обаче не публикува данни за България

18:35 | 14.07.11 г.
<p>
	Полицай прави паспортна проверка на пункт за влизане в Шенгенското пространство. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Полицай прави паспортна проверка на пункт за влизане в Шенгенското пространство. Снимка: Ройтерс

През 2010 г. 32,5 млн. чужди граждани са живели в 27-те държави-членки на Европейския съюз, от които 12,3 млн. са били поданици на други държави-членки на организацията, съобщиха от европейската статистическа служба Евростат.

Като цяло чужденците са били 6,5% от общото население на ЕС. Средната им възраст е значително по-ниска от средната възраст на населението в държавите членки – 34,4 години за чужденците и 41,5 години за поданиците на ЕС.

Като абсолютни стойности най-много чужденци през 2010 г. е имало в Германия (7,1 млн. души, или 9% от населението), Испания (5,7 млн. души, или 12%), Великобритания (4,4 млн. души, или 7%), Италия (4,2 млн., или 7%) и Франция (3,8 млн., или 6%). Като цяло над 75% от чужденците в ЕС са пребивавали в тези пет държави.

Най-висок е относителният дял на чужденците в Люксембург (43% от общото население), Латвия (17%), Естония и Кипър (по 16%).

На другия полюс са Полша, Литва и Словакия, в които живеят под 2% чужди граждани.

Като цяло сред чужденците в ЕС поданиците на други държави-членки са около 40%, като най-висок е делът им в Люксембург (86% от чужденците в страната), Ирландия (80%), Белгия (68%), Кипър (66%) и Словакия (62%).

Евростат обаче не публикува данни за България, както и за Румъния и Лихтенщайн.

Една трета от живеещите в ЕС чужденци са родени на територията му, като с изключение на Люксембург, Латвия и Чехия броят на чужденците, живеещи на територията на съответната държава-членка на съюза и родени извън ЕС, е по-голям от този на родените на територията на съюза.

През 2010 г. в ЕС са живеели 47,3 млн. души, родени извън територията на държавите-членки, като 16 млн. от тях са били родени в друга държава-членка на ЕС.

Като цяло хората, родени извън територията на ЕС, са 9,4% от общото население на съюза, като част от тях впоследствие може да са получили гражданство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още