IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Рейгън би се справил с дълговата криза

Говорителят на Конгреса Джон Бонър посочва, че планът на демократите за щатския дълг е изпъстрен със „съмнителни счетоводни трикове“

13:33 | 26.07.11 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p class="western" lang="bg-BG">
	Обама и Бонър все още гледат в различни посоки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама и Бонър все още гледат в различни посоки. Снимка: Ройтерс

Един от най-нашумелите икономически съветници на Роналд Рейгън коментира пред CNBC, че бившият американски президент би започнал преговорите за сделката за щатския дълг много по-рано от Барак Обама.

В понеделник вечерта Обама направи обръщение към нацията, в което призова лидерите на републиканците и демократите да постигнат компромис за повишаване на дълговия таван, за да бъде избегнат „безразсъден и безотговорен“ национален фалит.

В обръщението, направено седмица преди изтичането на крайния срок за вдигане на дълговия лимит, Обама цитира бившия президент Рейгън: „Бихте ли понижили дефицитите и лихвените проценти, като повишите данъците на тези, които не плащат това, което справедливо им се полага, или по-скоро бихте приели по-големи бюджетни дефицити, по-високи лихвени проценти и по-висока безработица? Мисля, че знам вашия отговор“.

„Мисля, че Роналд Рейгън промени траекторията на Америка - нещо, което нито Ричард Никсън, нито Бил Клинтън успяха да направят“, казва Обама в по-ранно интервю.

„Рейгън щеше да започне преговорите много по-рано от президента Обама“, казва Мери Джо Джакоби, бивш икономически секретар в администрацията на Рейгън.

„Той също така щеше да е много озадачен от факта, че повече от 800 дни САЩ функционират без одобрен федерален бюджет. Рейгън беше добър в постигането на компромиси“, казва Джакоби.

Провалът на преговорите между републиканците и демократите се дължи на непреклонната позиция на републиканците, че публичните разходи трябва да се ограничат, а данъците да останат на сегашните си нива.

Джакоби, която е републиканец, цитира статистически данни, според които през 1986 г. 5% от американците с най-високи доходи са плащали 43% от всички данъци, докато сега вторият процент се е повишил до почти 60.

Тя вярва, че повече от половината от американските данъкоплатци укриват данъци.

Сега действащата данъчна система в САЩ е „твърде сложна и създава предпоставки за укриване на данъци.“ „Проблемът обаче е с разходите, не с данъците“, допълва тя.

„За да се оправят нещата, вероятно ще са необходими 10 години, но трябва да започнем сега“, казва Джакоби.

Според предложението на демократите дълговият таван ще бъде повишен, а разходите ще бъдат намалени с 2,7 трлн. долара.

Говорителят на Конгреса - републиканецът Джон Бонър, посочва, че планът на демократите е изпъстрен със „съмнителни счетоводни трикове“.

„Планът на демократите има за цел да отложи решението на проблема за след изборите през 2012 г.“, коментира Джакоби. Голяма част от бюджетните съкращения ще са вследствие на това, че скъпо струващите войни вече няма да бъдат водени.

Планът, предложен от републиканците, включва повишаване на дълговия лимит с около 1 трлн. долара и ново гласуване след шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 1
eldred
преди 12 години
Както винаги блестяща аргументация, колега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван Митев
преди 12 години
Дълговата криза в САЩ е елементарна, защото е последица от наличие на конкретна държавна финансова грешка.Реално стопанската криза в САЩ е детска болест на пазарна икономика и лесно може да бъде неутрализирана.Разбираемо е, че само до 24 часа време - след усъвършенстване с "Модел Ресурси М" на американско държавно финансово управление - трудностите за обслужване на дълга в САЩ ще се овладеят за полезно разрешаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
комедия колега - как и ти успя да натвориш толкова глупости само в 1 пост ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 5
eldred
преди 12 години
Левите винаги си ги бива в пренаписване на историята. Голям виц е да разправяш, че за сегашната криза са виновни дерегулации на банки наложени от Рейгън и Тачър. Сегашната банкова система не е дерегулирана. Тя е свръхрегулирана. Споразуменията Базел и Базел 2 нали уж щяха да предпазват от риск, какво стана?След като Маргарет Тачър била виновна, защо нещата не бяха оправени след 12 годишното лейбъристко управление. Ами то точно след 12 годишно лейбъристко управление я докараха до там където са сега.Следващите смешници в списъка Франция и Германия създадоха социалистическия експеримент Гърция, а сега искат цяла Европа да ги спасява, защото като пълни *** кредитираха гръцкото си творение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
finansa
преди 12 години
Mawigoz,Гърция беше "левия" проект на Европа и той се сгромоляса и в момента "социалиста" Папандреу приватизира на пожар... ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
започва да прилича защото десните сили приеха неолиберализма и съсипаха Европа за от средата на 80-те насам само за 20-30 години . нали видяхте какво направиха .... а държави като Германия, Австрия, Холандия , особено Германия която отказа да въведе англо-саксонския модел на управление сега има 40 -45% държавна собственост и продължава да бъде може би най-силната иконмика в света за момента . това е - всичко друго е ала-бала и пропаганда на десни идеолози които са отговорни за съсипването на България като ИПИ и други подобни неилиберални лайянани институи които трябва НЕЗАБАВНО ДА СЕ ЗАКРИЯТ . ПС - след 2-та световна война кой мислите че изгаржда на ново цяла Европа след рсзрухата - левите сили ето кои !!! но разбира се левите там не са като нашите крадливи и долни *** - НЯМАТ НИЩО ОБЩО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 6
stdmv
преди 12 години
Статията е с нулева стойност. Не само е зле преведена, а и се цитира някакво мнение, без да е налице анализ на ситуацията и евентуално решение.Рейгън щял бил да почне по-рано... Ако беше толкова просто....вече щеше да е направено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 7
stdmv
преди 12 години
Абе като копирате статии от Америка, поне намерете някой който е прочел ред-два преди това."Говорирелят на Конгреса" се казва Джон Бейнър. И не е говорител. А председател на Камарата на представителите. (Нищо, че на английски е speaker)Само това може да ме откаже да чета нататък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 12 години
"Разбира се че Рейгън и Тачър бъркат в мозъка на ляво мислещите куманоиди..."Недев, лявомислещи хуманоиди в човешката история са били доста по-светли личности от Рейгън и Тачър. Съгласен ли си?Лявото мислене е естествена реакция на разпищоления и безчовечен капитализъм. Такъв наблюдаваме от години в Латинска Америка, а последните 20 г. се настани и у нас. Люлка на лявото мислене обаче е Европа, където икономическите проблеми могат да го върнат пак на върха на вълната, особено в Южна Европа, където то винаги е било чст от пейзажа.Може да звучи абсурдно и неудобно да се говори за това от десните идеолози и тук във форума, и в публичното пространство, но към днешна дата ЕС все повече започва да прилича на един грандиозен ляв проект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
не е така . в САЩ в някои щати няма ДДС , а в други мисля ,че от сравнително скоро въведоха но е по -нисък от безумния 20% у нас и в части от Европа . много по-нисък . за това стоките в САЩ и Северна Америка са 2 пъти по евтини отколкото в Европа . другата причина е еврото разбира се . ДДС е пълна простотия , която оскъпява цените прави иконмиката по неконкурентноспособна , и увеличава измамите . абсолютна простотия - но нашата данъчна система е пълен бълвоч - абсолютно наобратно е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още