IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Айфеловата кула - от кича към лукса

Цялостната модернизация на първия етаж ще струва около 25 млн. евро

14:47 | 15.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	&nbsp;Айфеловата кула ще се сдобир с нова конферентна зала, реновиран ресторант, музей и изложба или сцена. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Айфеловата кула ще се сдобир с нова конферентна зала, реновиран ресторант, музей и изложба или сцена. Снимка: Ройтерс

 

Най-голямата платформа на Айфеловата кула ще бъде модернизирана, търсейки повече изисканост и по-малко кич, предаде ДПА.

Посетителите със световъртеж ще трябва да внимават, защото дебело 36 милиметра стъкло ще покрие част от пода, предлагайки поглед към земята долу от 57 метра височина и създавайки, както обещават авторите на проекта за реконструкция, "усещане за летене".

Стъклените плочи са част от цялостната модернизация на първия етаж от 324-метровата кула, построена от инженера Густав Айфел за световното изложение пред 1889 г., която започва догодина. Новият дизайн на парижката забележителност цели да привлече не само туристите, но и жителите на френската столица, които сега са едва 10% от посетителите.

Само около половината от седемте милиона посетители годишно се отбиват на първата платформа, най-голямата от трите, с площ 5400 кв. м, обясни Никола Льофебр, шеф на компанията-оператор, която в опит да направи платформата по-атрактивна, ще я реконструира за трети път в историята - на цена около 25 млн. евро.

През февруари 2012 г. строителните работници ще построят 60-метров лифт в центъра на кулата, за да работят на етажа. В добавка към стъкления под първият етаж ще се сдобие с триметрови стъклени парапети, които ще пазят посетителите. Ще има също нова конферентна зала, реновиран ресторант, музей и изложба или сцена.

Проектът е екологичен благодарение на слънчевите батерии и вятърни турбини, които ще покриват половината от нуждите от топла вода, като генерират 8000 киловатчаса електроенергия годишно. Освен това архитектите са измислили много специална атракция - най-луксозните "стаи за почивка" в света.

„Дамската тоалетна например ще предлага изключителна гледка към Париж“, заяви главният архитект Ален Моати пред Figaro. Кулата ще остане отворена за публиката през 17-те месеца на ремонта.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още