IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки обещават да намалят ливъриджа си с над 1 трлн. долара

Плановете за понижаване на ливъриджа в сектора обаче може да се окажат нереалистични поради липсата на интерес към активите на банките

08:10 | 20.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските банки обещават да намалят ливъриджа си с над 1 трлн. долара

Европейските банки, уверяващи инвеститорите, че могат да се справят с дълговата криза, като разпродават активи и ограничат кредитната си дейност, може и да не успеят да наберат свежи капитали достатъчно бързо, за да избегнат принудителна рекапитализация, наложена от правителствата, пише Bloomberg.

Банките във Франция, Великобритания, Ирландия, Германия и Испания обявиха планове през следващите две години да свият дейността си със 775 млрд. евро (1,06 трлн. долара), за да понижат зависимостта си от краткосрочното кредитиране и да удовлетворят по-строгите капиталови изисквания, наложени от европейските банкови регулатори, разкриват данни, събрани от агенцията.

Morgan Stanley прогнозира, че до края на следващата година банковият сектор в Европа може да се свие с 2 трлн. евро чрез ограничаване на кредитирането и разпродажба на активи.

Липсата на интерес към активите на банките, както и потенциалните загуби от продажбите на кредитните им портфейли обаче правят плановете за понижаване на ливъриджа в сектора нереалистични.

„Продажбата на активи в сегашните условия е неуместна“, казва Саймън Моухан, директор продажби на MF Global UK в Лондон. „Всички банки продават и никой не иска да купува. Тази схема просто няма как да проработи. Освен това размерът на свиването, за което говорят банките съвсем не е достатъчен за осъществяване на деливъридж. Те трябва да се освободят от активи за още стотици милиарди, за да се приспособят към новия световен ред. Трябва да бъде извършена рекапитализация.“

За да покрият новите изисквания на европейския банков регулатор за капиталова адекватност от минимум 9%, банките в Европа вероятно се нуждаят от между 100 млрд. и 230 млрд. евро допълнителен капитал, прогнозират Morgan Stanley и JPMorgan Chase & Co.

Тези банки, които не могат да наберат необходимия капитал чрез продажбата на активи, ще трябва да вземат средства от своите правителства или ЕС, които пък ще им наложат ограничения при изплащането на бонуси и дивиденти, заяви на 12 октомври президентът на европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Европейските лидери ще обсъдят плановете за рекапитализация на банките на срещата си на 23 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още