IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов фонд ще отпуска нисколихвени кредити за малкия бизнес от началото на 2012 г.

Ресурсът е в размер на 300 млн. евро, половината от които се предоставят по оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика“

14:54 | 25.10.11 г.
Нов фонд ще отпуска нисколихвени кредити за малкия бизнес от началото на 2012 г.

От началото на 2012 г. очакваме да заработи нов фонд за нисколихвено кредитиране на малки и средни предприятия с ресурс от 300 млн. евро, половината от които са осигурени по оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика“, а останалата част ще бъдат привлечени от частни банки.

Това съобщи зам. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов пред представители на дружества за рисково и дялово финансиране по време на конференция, посветена на развитието на алтернативните финансови инструменти за подкрепа на бизнеса.

Новият фонд е част от цялостната стратегия на министерството за използване на общия ресурс от 330 млн. евро по програма „Конкурентоспособност“ за прилагане на рискови финансови инструменти за подкрепа на бизнеса, който се управлява от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по инициативата JEREMIE.

По тази стратегия вече са определени три от фондовете, ориентирани да финансират перспективни български компании - чрез дялово съучастие, чрез гарантиране на заемите и чрез отпускане на свеж финансов ресурс от т.нар. мецанин фондове за компании, които искат да се развиват. Последният пети фонд, чието учредяване предстои, пък ще подпомага стартиращи иновативни компании.

„Само за един месец, откакто заработи гаранционният фонд за подкрепа на малки и средни предприятия, ефектът е значителен“, коментира и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Вече са одобрени десетки кредитни договора и са депозирани над 100 апликационни форми в петте банки, с които ЕИФ сключи споразумения преди месец, поясни министърът. Той допълни, че в края на октомври петте банки ще представят и първите си доклади за начина, по който работят с бизнеса за гарантиране на заемите им.

В гаранционния фонд бяха заделени 78 млн. евро по програма „Конкурентоспособност“, като останалия ресурс до 400 млн. евро ще се акумулира от останалите финансови институции, които ще кредитират малкия и среден бизнес.

„Създаването на този фонд беше от изключително значение за бизнеса, тъй като до момента една трета от компаниите, кандидатствали за европейскко финансиране по оперативната програма, са се отказали от проектите си, припомни министър Трайков. Последната статистика сочи, че досега по оперативна програма „Конкурентоспособност“ са подадени 1 300 проекта от 1 200 компании.

Новият фонд, който се очаква от началото на следващата година, ще отпуска заеми за малкия и среден бизнес с по-ниски лихви. Целта е да бъде подпомогната онази част от команиите, които не могат да си позволят кредитиране при общите условия, поясни Евгени Ангелов.

От името на Европейския инвестиционен фонд шефът на дирекцията за регионално икономическо развитие Хуберт Котони обясни, че през следващите четири години има сериозен потенциал за прилагане на рисковите механизми при подпомагане на приоритетни отрасли от икономиката.

Тези фондове насочват подкрепата си основно към високите технологии, комуникациите, софтуерните компании, бизнеса с високообортни стоки, иновативните индустриални компании и др. Затова и рисковото финансиране, добило популярност и като инженерно финансиране, ще намира широко развитие при използването на европейските фондове през следващия програмен период от 2014 до 2020 г., обясни пред конференцията зам. министър Евгени Ангелов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още