IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзен Имоти: Жилищните цени в София продължават да падат

От компанията отчитат засилена ценова динамика на пазара на нежилищни имоти в най-големите градове на страната

13:04 | 26.10.11 г. 11
Райфайзен Имоти: Жилищните цени в София продължават да падат

Средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, продължават да намаляват, като през третото тримесечие на 2011 г. са спаднали с 6,8% спрямо същия период на миналата година, сочи индекс на Райфайзен Имоти, който следи динамиката на реалните продажни цени на недвижимите имоти в страната.

Спрямо второто тримесечие на 2011 г. средните цени на продадените жилища в столицата отбелязват спад от 3,8%. От графиката прави впечатление обаче, че стойността на индекса за София през третото тримесечие (284 пункта) е почти колкото и през първото (285 пункта).

Миналата седмица от Националния статистически институт публикуваха данните си за жилищните цени в страната през третото тримесечие, според които спадът на цените в София спрямо второто тримесечие е 0,6%.
 

Натиснете за пълен размер

В Пловдив средните пазарни цени за продажба на жилищни имоти през третото тримесечие на 2011 г. са намалели с 4,1% спрямо същия период на 2010 г., докато във Варна спадът е 3,6%, сочи индексът на Райфайзен Имоти.

На тримесечна база индексът отчита разнопосочни изменения в двата града – намаление от 1,4% във Варна и минимален ръст от по-малко от 0,1% в Пловдив. На практика индексът за Пловдив остава непроменен през последните три тримесечия (273 пункта).
 

Източник: Райфайзен Имоти

През последните две тримесечия се отчита засилена ценова динамика на пазара на нежилищни имоти в най-големите градове в страната. На тримесечна база измененията в цените в София и Варна отчитат спад съответно от 9,6% и 6,4%, а в Пловдив и Бургас - ръст от съответно 2,5% и 6,8%. Сегментът на нежилищните имоти в столицата включва сделки както с търговски обекти, така и с помещения с офисно предназначение, докато в останалите градове преобладават сделките с търговски обекти.

През последните тримесечия се наблюдава увеличение на броя на сключените сделки с търговски обекти с централно местоположение, включително на главните търговски улици, но то е съчетано с намаляващи средни размери на продадените имоти. Това обяснява ръста на средните цени на нежилищните имоти и съответно на нивата на индекса в Бургас и Пловдив през периода, обясняват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
Моля за извинение за печатните грешки:луксозен300, 400 и 500 евро, не %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
Не, приятел.Не се е събрала "лудницата 200 евро". Просто ги няма *** от 2006 и 2007 да се правят на забогатели западняци, няма ги англичаните да купуват селяндурски имоти, нито руснаците - каквото им падне. Пари нема, кредити нема и да има, така че пазарът си е пазар - едно нещо струва толкова, колкото някой е готов да плати за него. Ти сигурно си брокер или строител, разбирам ти злобата, но ще трябва да се примириш, че времето на печалбите от 1000% свърши и няма никакъв шанс да се появи отново в близко бъдеще. Реалната стойност на луксосен имот в добър регион на София е 400-500% макс. Варна е по-скъпа, ама там са ***. Всичко друго и 300% е достатъчно, където и да е. Освен това офертните цени далеч вече не са цени на сделка. Който има кеш и плаща веднага-той командва парада и смъква поне 10 000 от цената. АЗ го направих, така че работи, повярвай. P>S> Купи си в Бургас, аз предпочитам да си остана в София:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
bubblehead
преди 12 години
Лудницата 200 евро/м2 се е събрала , но на такава аудитория щеше да е пре интересно да разбере от стаията че има индикации тенденцията да се пречупва, например цените в Бургас са леко по-нагоре от преди година... От преди година другари а наема върви. И да четеш много много от данните за тримесечия е изяло много глави на прогностици ... ха-ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
индианеца
преди 12 години
Тия панели ще те надживеят, момче. А цената им ще пада заради хората с ниски доходи, които ще ги обитават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
DIDO-
преди 12 години
Браво!!!Един да излезе и да се осмели да каже, че цените падат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
Бате Пешо
преди 12 години
На някои не искат да им уварат главите.панелки 60квадрата в Люлин Младост Надежба Хаджи Димитър и други подобни квартали няма как да струват повече от 10000-12000 евро.Дори и тая кинта им е много.Тухлата малко повече.На тези заплати и доходи такива цени.Който иска повече негова си работа а който дава да не реве после че банките били еди какви си.Филма с имотята и улазянето у ЕС свърши.Към днешна дата има малко неизтрезнели ама има време.Никой от ЕС не се е засилил да купува коптори у София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 5
stoian777
преди 12 години
Ами пресметни си го сам живота на панелката....по документи минимума им е от 80 - 100 години. В България ще се увеличи поне с още 20 - 30 години. Повечето панелки са строени след горе долу 1960, че и още по- така, че до поне 2050 година няма да се събарят панелки. Но пък за безработицата и изключително ниското заплащане за се га краят му се на види. Както казва един ,,велик" икономис-финансис ПАРИ НЯМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 16
sillyboy
преди 12 години
А като прибавим и живота на една панелка, и на голяма част от новото строийтелство, ще видим че в тактовината винаги ще се строй, и винаги нещата ще се разпадат. А хората ще си остават все по безимотни ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 4
stoian777
преди 12 години
Господине напълно съм съгласен с теб, но май забравяш, че дори и с 30% да паднат цените на жилищата много голяма част от тях са непривлекателни за копуване, а съвсем, съвсем скоро ще започне нов вид строителство т.с. западен тип с еднофамилни къщи на тихи и удобни за живеене улици и квартали далеч от градската гъчканица. Към това и като прибавим ОТРИЦАТЕЛНИЯ ЕСТЕСТВЕН ПРИРАСТ на населението което и в момента е презадоволено от апартаменти, прибавяме и многото възрастни хора които ще оставят зад гърба си също много апартаменти ситуацията в близките 50- 100 години е много, много лоша .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 4
napoleona
преди 12 години
Щом АНИ-то на Райфазенбанк си признава, че цените падат значи положението е много зле....Да не говорим за ипотеките при съдия изпълнителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още