IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Още търговци може да затворят след Нова година

Около 30% от търговските площи в столицата са празни, в други градове делът достига до 50%, казаха специалисти по време на Клуб Investor.bg

14:02 | 30.11.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Експерти: Още търговци може да затворят след Нова година

Въпреки че постепенно намалява, процентът незаети търговски площи в големите градове у нас все още остава сравнително висок, като след Нова година може да се очаква още търговци да затворят различни свои обекти.

Това мнение изказа Асен Лисев, управляващ директор на консултантската компания MBL, по време на Клуб Investor.bg.

Средно за страната 30% от търговските площи стоят празни. В София пазарът е сравнително здрав в сравнение с градове като Пловдив, Стара Загора и Варна, където делът на свободните площи може да достигне до 50%, както е в Пловдив.

Наемните нива също намаляват – както в моловете, така и в главните улици в градовете. Появяват се много празни магазини.

В момента на Витошка има около 15 празни магазина, вероятно след нова година, когато приключи празничния сезон, ще затворят и други търговци, смята Лисев. Това е така, защото търговията в градовете се разсея заради новите търговски центрове, а няма достатъчно покупателна способност да поддържа всички тези търговски площи или поне да поддържа нивата на наемите.

В София в момента има около 211 хил. кв. м модерни търговски площи.

Строителството на търговски площи също продължава и в момента в процес на изграждане в София са три търговски центъра с обща площ от 123 хил. кв. м.

Малка част са замразени за по-добри времена, а други инвеститори се надяват в бъдеще да започнат още 257 хил. кв. м.

Вижте видеото от Клуб Investor.bg с Асен Лисев.

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Emporiki bank Credit Agricole Group, генерален спонсор
С подкрепата на FairPlay Properties REIT

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
stasi666
преди 12 години
до Stone koldДручко си е БСП три мандата просперитет донесе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
greenman
преди 12 години
Абе пич - да не си пил нещо!? Къф Костоф бълнуваш, че ще те оправи. Що не вземе да провериш как мина приватизацията по негово време. Ще те оправи така, че.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Ще се затварят молове скоро, а тия които се строят в момента да му мислят...България се превърна в една голяма пералня, химическо чистене, който не е дошъл, на мего не са му дали разрешение да строи мол...да, ама това не е инвестиция, както го представят на народа някои архитекти и политици.. очаква се сериозен отлив на търговците от моловете, оборотите са им спаднали с 30 % , в сравнение от миналата година...някои големи магазини даже не плащат наемите или закъсняват с 3-4 месеца, но това се пази в тайна , за да не се разбере от другите и да стане тотален отлив.Не знам какви "***" са , че седят още и плащат наемите?! Явно искат да фалират със задължения и съдия изпълнители!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
stone kold
преди 12 години
4удно ми е как така след като толко хора негодуват срешту лумпи спе4ели изборите?4е са нагласени спор няма 4е е *** е меко казано.....не разбирам ролята му освен да краде казано с проста дума, хората не желаят да ми слага забрани и ограни4ения а искат новия управник да донесе благоденствие на народа и след като това не се полу4ава ве4е 25 години зна4и е един от некадърниците мен не ме интересува как ще го направи а искам да усетя благоденствието нали затва показваше мили о4и4ки и усмивки по време на изборите, или кат не ставва да излезне в обръштение и да каже така и така секирава ви о4аква и следваштите 25 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Internet
преди 12 години
Така е при управлението на милиционерската партия ГЕРБ!Толкова засега и да живее Дянков!!Лошото е, че след Нова година няма да има дори измъкване, а бюджетът ще гръмне защото хем няма да има кой да плаща данъци в него, хем фискалният резерв е опоскан напълно - 7 млрд лева от него охарчиха управляващите за 2 години иполовина и то за нищо ...т.е. за лентички и далаверки.Време е Иван Костов да поеме отново управлението на страната начело на едно Правителство на националното спасение без милицонерите и Атака-стите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още