IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на американските супер богаташи

Докато фракцията около Уорън Бъфет прави щедри дарения и е готова на по-високи данъци, други защитават яростно богатството си

12:36 | 24.12.11 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протестите на 99-те процента продължават и в навечерието на Коледните празници. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестите на 99-те процента продължават и в навечерието на Коледните празници. Снимка: Ройтерс

Калейдоскоп: Около 40 милиардери в САЩ обявиха готовността си да дарят най-малко половината от активите си за добри цели. Така те последваха инициативата на основателя на Microsoft Бил Гейтс и инвеститорската легенда Уорън Бъфет, което говори за „масов отклик“.

Сред отзовалите се е и медийният магнат Тед Търнър, съоснователят на Oracle Лари Елисън и хотелският наследник Барън Хилтън. Това подхождаше на духа на времето тогава - през лятото на 2010 г., когато светът най-накрая започна да се възстановява от бедствието Lehman. 

Зимата на 2011 г.: последният участник в движението „Окупирай Wall Street“ бе разгонен от полицията, Tiffanys и Macy's на Пето Авеню са препълнени от пазаруващи, духът на времето тоново се промени, пише в свой анализ германското издание на Financial Times. Сред американските супер богаташи се появява контра движение. Заможните се борят срещу лошия си имидж.

На Джейми Даймън, най-високо платения сред ръководителите на най-големите банки в САЩ, вече му писна от атаките срещу богатите и банкерите. Толкова му писна, колкото и на редица други богати американци. Шефът на JP Morgan, който миналата година спечели 23 млн. долара, се нареди начело на Анти-Бъфет-движението и изрече своя пледоария за богатството: „Да действаш като всеки, който е успешен, е лошо. И понеже си богат, си лош човек. Това не го разбирам“, заяви Даймън на инвеститорска конференция в Ню Йорк. „Е, във всяко стадо си има мърша, но това не ни прави автоматично лоши“.

Заплатата на Даймън е 900 пъти по-висока от тази на служител на каса в неговата банка. Под негово управление JP Morgan се намеси значително върху онова, което в световната история влезе под понятието „високорискова криза“. Преди всичко заради ипотеки с ниска печалба тя понесе загуби от 50 млрд. долара. По-късно самият Даймън признава, че е дал на около 10 000 семейства неизгодни, свръхскъпи кредити.

Докато разликата в доходите в САЩ всяка година зейва все по-широко – най-богатият един процент от американските домакинства е успял да утрои доходите си в последните 30 години, известни богаташи се опълчват на лошата си репутация. А публичната им реакция е просто отговор на движението „Окупирай Wall Street“, което за първи път излезе на улицата, за да критикува горния "един процент", особено във финансовия сектор.

Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
САЩ и ЕС се управляват от Ватикана. Днес благодарение на техния "знак"-парите, владеят целия свят. Група нобелови лауреати и топ финансови експерти казват: НЕ на големите банки. Да ги оставим да фалират не се нуждаем от тях, за да спасим икономиката.Спасението на света трябва да започне с:1.Национализацията на банките.2.Национализацията на медиите.3. Забрана на рекламата.За да се справят с кризата САЩ трябва да унищожат... федералния резерв!!! Кризата може да се реши с крайни мерки от страна на правителството, като това означава да вкарат Уолстрийт по затворите, но.......Протестите на окупиращите Уол-стрийт бавно се разпространяват по цялата територия на САЩ. Докато върви шествие на протестиращи, на тераса на Уолстрийт номер 55, където се помещава елитният Киприани Клуб, богаташи гледат хората от високо", пият шампанско, снимат и се хилят. Ето как 1% от населението се надсмива над 99% от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
21.12.2012
преди 12 години
Косвените данъци са несправедливи - те са регресивни. Данъчната ставка при тях нараства с намаляване на доходите. Или с други думи от хората с ниски доходи се изземва по-голям процент под формата на косвен данък, отколкото на хората с по-високи доходи. За да може да съществува социалната държава, е нужно данъците да бъдат прогресивни - данъчната ставка да расте с нарастването на доходите. Идеята да има само косвени данъци навсякъде по света е на Лестър Търоу и е изказана във връзка с движението на преките инвестиции на транснационалните компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
simo.smo
преди 12 години
Самият факт, че каза "..но когато рискът не се отплаща, страдат всички заради техните грешки" показва, че реално не са поемали големи рискове :). Ако наистина бяха поели големия риск, сега щяха да са фалирали, а това, че техните загуби сега ги покриват данакоплатците показва, че за тях рискът е нулев и за това и сега ще поемат още по-голям риск ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 4
kane
преди 12 години
meto76, ти си изкукал бе момче!Пишеш само глупусти. Вземи се ограмоти малко. ***/латиносите му били виновни! Да прав си само че САЩ има много по-справедлива данъчна система от РБ! И това е така заради плоския данък, липсата на необлагаем минимум, и тежките косвени данъци като се почне с ддс/за които косвени данъци си написал сумати глупости/ От написаното се вижда че нямаш определена цел с написаното/явно има време да се ориентираш/В САЩ има толкова начини богатите да избягват плащането на данъци че ние тук дето пишем и представа си нямаме. Тази талица дето си я изтипосал незнам как са изсмукани тези цифри и откъде, но изобщо, ама изобщо неотговарят на истината! Знаеш ли че този 1% притежават не 20%, а 50% от цялото благо което ражда цялата УСикономика за цяла година! Топ 1% от американците притежава повече от най-долната част от 50% от ам.об-во. Нормално е те да плащат и като количество и като съотношение доход/данък много повече от средната/бедната класа. И това и на практика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 6
fabric007
преди 12 години
Pitur Schiff moje da e bogat no tova NE OZNACHAVA che razbira ot ikonmikaobqsneniqta na avstrisikata ikonomicheska schkola za krizata i v chastnost negovite NE SA VQRNI .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
fabric007
преди 12 години
Meto METO kakvi gluposti si naspisal kolega ..... ne vi uvrq glavata v taq durjava ei kak kosvenite danuci she sa moderni i polzeni be momche Kosvenite danuci sa loshi - naduvat cenite, pravqt ikonomikata nekonkurensposbna i samo suzdavat usloviq za korupciq - istinata e v progresivnoto danuchno oblagane i dqdo Buffet go znae za razlika ot balamurnici kato vas . a na toz Djeimi Daimun - shibaniq banker da ne znae mnogo shoto ako ne beshe pravitrslvtoto do sega sheteshe da e faliral , smesnik!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
fabric007
преди 12 години
Ran e vinoven za razssivpavento na bulgarkata ikonomika zaedno s 30 bulgarski "eksperti "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
orf
преди 12 години
Браво И аз сам готов да дам половината си богатство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
KotarakV4izmi
преди 12 години
Това е вярно.И имена като Бъфет и прочие много добре го знаят.Идеята е да помогнеш на страната си в тежък момент.Не мога да приема изказването на личности от JP Morgan,които са поемали по-големи рискове,разбира се за по-големи печалби,но когато рискът не се отплаща, страдат всички заради техните грешки.И той няма да усети тежестта на кризата така,както един среден американец например.Същото се отнася и за данъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
meto76
преди 12 години
Което не значи, че аз съм против Косвените данъци.Напротив подкрепям косвените данъци.Това е модерното данъчно облагане и към него върви целия свят.Повече косвени данъци и по-малко преки данъци.Този, които има повече доходи и потребява повече стоки плаща и повече данък - ДДС и акциз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още