IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР отпуска 5 млн. евро на Елана Агрокредит

Средствата ще се ползват за отпускане на заеми за закупуване на земеделска земя от производителите

18:59 | 17.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕБВР отпуска 5 млн. евро на Елана Агрокредит

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предоставя на Елана Агрокредит АД 

Свързани компании:

 5 млн. евро заем за съфинансиране развитието на пазара на земеделска земя в България, съобщават от банката.

Фирмата предлага дългосрочни договори за финансов лизинг на земеделските стопани, които искат да придобият земя. Частната собственост се очаква да доведе до по-нататъшни инвестиции, които да модернизират сектора и да подпомогнат устойчивото използване на земята, допълва се в прессъобщението.

Селското стопанство продължава да е важен сектор, като значението му за българската икономика нараства. Секторът играе и ключова роля в развитието на селските райони, осигуряването на източник на доходи, както и инвестиции по веригата на добавената стойност.

Българската селскостопанска продукция и преработените селскостопански стоки се радват на международно признание, но въпреки това само 23 на сто от обработваемата земя в момента е собственост на земеделски производители, допълват от ЕБВР. Останалата част принадлежи на физически лица, институционални инвеститори, общините и държавата.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Тази структура не е благоприятна за устойчиво използване на земята и задържа инвестициите, които ще доведат до модернизиране на селскостопанския сектор, подчертават от финансовата институция.

“Този проект адресира ключов въпрос пред селското стопанство на България и ще играе съществена роля в укрепването на важен сектор от икономиката на страната. Преодоляването на раздробеността на земята и предоставянето на фермерите на по-големи възможности да притежават и развиват собствената си земя стимулира дългосрочните инвестиции. Това може да помогне и за увеличаване и подобряване на селскостопанската продукция”, коментира Даниел Борг, директор на ЕБВР за България.

“Ние оценяваме подкрепата на ЕБВР в такъв ключов етап от развитието на селското стопанство на местно ниво. Сега тя е готова да предостави заеми, които ще помогнат на земеделските производители да изпълняват своите планове и това представлява важен нов етап в нашето развитие”, допълва Камен Колчев, председател на съвета на директорите на Елана Агрокредит.

Свързани компании:

Елана Агрокредит АД(EAC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още