IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Microsoft отговори на Siri с Cortana

Личният асистент на софтуерния гигант няма да шпионира личните ни данни, а ще разчита само на информация, която сами му дадем

15:25 | 13.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джо Белфиоре от екипа Windows Phone на&nbsp;Microsoft представя Cortana, Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Джо Белфиоре от екипа Windows Phone на Microsoft представя Cortana, Снимка: Ройтерс

Технически Cortana не би трябвало да съществува поне още 500 години, но това изглежда въобще не e трогнало Microsoft, които представят системата още сега. Cortana донякъде е аналог на дигиталните асистенти Siri и Google Now, които Apple и Google използват в мобилните си устройства. Донякъде, защото при разработката й Microsoft са използвали комбинация от всички положителни качества на конкурентните продукти. Софтуерът е базиран на изкуствения интелект във видео играта Halo, чието действие се развива през 26 век. Cortana ще дебютира като част от Windows Phone 8.1, което е следващото голямо обновление на мобилната операционна система на Microsoft. 



Технологията изучава навиците и интересите ви постоянно, като се опитва да ви помогне при организирането на ежедневните задачи и търсенето на информация в интернет. Cortana ще действа като основен начин за откриване и търсене на информация на Windows Phone 8.1 базираните устройства, или просто като личен асистент в ежедневието. Cortana е находчива и остроумна, с което много прилича на истински асистент. Тя пристига във време, в което Microsoft отчаяно се опитва да догони конкурентите си на мобилния пазар. Технологичното издание The Verge ни разкрива вълнуващата история на Cortana.

Идеята за името била на програмния директор на Windows Phone – Робърт Хауърд, който го споделил на колегите си в една от първите планьорки. “Това беше просто кодово название, което пасна идеално,” обяснява Маркъс Аш, който е част от екипа на Windows Phone. “От самото начало нямахме намерение да го използваме за завършения продукт.” Анализатори остават учудени, че името е просто и лесно разпознаваемо. До момента от Microsoft използваха сложни и обстоятелствени имена, така че нищо не им пречеше да кръстят системата – Microsoft Personal Digital Assistant Home Premium например. Сред другите възможности, които екипът е обсъждал, са имената Naomi и Alyx.

Името и историята на Cortana са свързани директно с играта Halo, което пасва идеално на основната цел на Microsoft – да създаде интелигентен личен асистент, без той да е зловещ. Cortana е симпатична виргуална жена в играта, която винаги е насреща, за да помогне на главния герой. Идеята на Microsoft е Cortana да стане част и от ежедневието на обикновения човек, но само ако той иска. За разлика от конкурентните продукти, които постоянно се ровят в личната ни информация, дори и без да го искаме, Cortana ще има специален “тефтер”, точно както истинските асистенти. От Microsoft са разговаряли с хора на подобни позиции, които са разкрили тайната на добрия асистент – бележник, в който се записват само ключовите факти за въпросния човек, както и неговите интереси.

Тази простичка идея е вдъхновила Microsoft да създаде виртуален тефтер, в който се съхранява личната информация и въобще всичко, което потребителят е разрешил на Cortana да вижда и използва. “Така клиентите ни ще имат пълен контрол над услугата, която ще е прозрачна за тях,” обяснява Аш. Идеята, че Cortana ще се държи като асистент с тефтер, а не като зловещ шпионин, била залегнала в екипа още от самото начало. Системата работи и функционира, изучайвайки вашите навици и интереси. Това става чрез наблюдаване на начините, по които използвате телефона си, локациите, които често посещавате, както и комуникацията ви. Хубавото е, че тя винаги ще пита, преди да съхрани някаква нова информация в тефтера си.

Последна актуализация: 06:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още