IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти предлагат държавата да финансира реиндустриализацията

Българската индустрия е в кризисно състояние, смятат автори на анализ за перспективите пред промишлеността

12:13 | 10.04.14 г. 14
Икономисти предлагат държавата да финансира реиндустриализацията

Държавата да финансира реиндустриализацията, като за целта държавните субсидии да достигнат 1,2% от БВП.  Това предлага екип от икономисти, които са публикували обширен анализ, наречен Бяла книга за реиндустриализацията.

Те смятат, че перспективна е най-вече високотехнологичната индустриализация, чрез създаването на нови високотехнологични предприятия, както и ревитализацията на бивши индустриални предприятия и индустриални зони чрез рекапитализация и технологическо обновление.

Въпреки процеса на деиндустриализация, индустрията е гръбнакът на световната икономика. Тя формира един световен пазар с годишен стокооборот от около 10 трилиона USD. Заедно със строителството и енергетиката този стокооборот възлиза на 13 трилиона USD. В развитите страни индустрията създава добавена стойност от 5200 USD на човек от населението, аргументират се икономистите.

Според техните данни индустрията е фундамент и на икономиката на страните-членки на ЕС. Нейният относителен дял в обема на експорта на стоки е 75,6%, в общия обем на експорта 57%, в създаването на нова стойност 15,2%, в общия броя на заетите 14,4%, в разходите за научни изследвания и развойна дейност 65,3% и в разходите за иновации 49,3%.

Последните три десетилетия се характеризират с преместване на производствените мощности от развитите страни в страните от Азия и Тихоокеанския регион, което на практика доведе до силна деиндустриализация в САЩ и Европа. В страните от Югоизточна Азия относителният дял на индустрията в създаването на БВП е над 25%, докато в страните-членки на ЕС този дял е само 15,2%. Китай се превърна във водещата индустриална държава в света, създаваща добавена стойност от 2,45 трилиона USD, което е повече от добавената стойност на индустрията в целия ЕС – 2,25 трилиона USD, се казва в анализа.

Българската индустрия е в кризисно състояние, смятат експертите. Те припомнят, че българската икономика е отворена, със сравнително висока експортна ориентация, с висока зависимост от чуждестранни инвестиции и помощи от ЕС, а доминираща роля играят дъщерни компании на транснационални концерни в основните стопански отрасли, и особено в сферата на финансите. 

"В ЕС няма друга страна, в която банковият, застрахователен и пенсионно осигурителен сектор да бъдат доминирани в такава висока степен от чуждестранни компании, какъвто е случаят с България. Една значителна част от производителния капитал е чужда собственост. Около 90% от националния финансов капитал се управлява от чужбина", се посочва в анализа.

Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Хахахахаха винаги както БСП предлага :) да се дават държавни пари так където е толкова безбнадеждно че никои друг не иска да го прави, като за целта се използват формите "нашите хора". Ако бизнеса ни беше здрав то реиндостриализацията вече щеше да е много по напред от коолкото си мислим. Бизнеса обаче е връцете на бившите ДС и техните деца. Сега уте ще ни пкажат новия начи за крадене: теглене на заеми от държавата и инвестирането в проекти които никои не иска да разработва защото са на загуба. http://iconomicabg.blogspot.com/p/blog-page_2.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
1111@
преди 10 години
,,Бяла книга,, за мобилни приложения,бахур и СПА....До тук добре(всичко си го имаме и в момента) ама българите са в ,,Червената книга,,....значи не е за нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
Sakamano
преди 10 години
Държавата може да направи много за реиндустриализацията без да харчи нито стотинка от парите на данъкоплатците, освен тези които така или иначе плащаме на законотворците. Изсипването на пари в каца без дъно не дава резултати - това е доказано многократно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 7
serafima
преди 10 години
"Отпочна" се нихилизмът. Още да се е обадил вякой да авгажира държавата като такава, и ето ги нсезнайковците - с опит, работили при някой наш кой знае какъв за известно нреме и правят генерални изводи. Да, държавата трябва да мисли и върху варианта да реиндустриализира икономиката с наши средства. Първо, не е редно да ни използва парите за пенсии и други социални разход и това се прави като компромисно решение. Второ, повече ли ви харесва парите ни да вървят за охрана (на ББи Цвацко най-вече), за полети на авиоотряда, за приумиците на сегашния ни президент и т.н. и т.н.? Не ходете далече - вижте опита на Унгария, Чехиа и Полша. Все отнякъде трябва да се тръгне. Все едно правителство трябва да заполне. Предишното беше много добро на мачлетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 10 години
Тази "бяла книга" която се коментира в статията, същата ли е като тази"Бяла книга за нова високотехнологична индустриализация 2015-2025 г."http://***.atlasfinance.bg/files/pdf/White_BOOK_REZUM.pdfАко е същата ето имената на тези "икономисти". Аз лично не съм чувал нито един от тях. Вероятно и те мен не са ме чували.проф. д-р Ангел Гроздин, проф. д-р ик. Асен Конарев, доц. д-р АнастасияШопова, ст.н.с. Владимир Рибаров, маг. юр. Венелин Йорданов, ст.н.с. д-р ГеоргиЛафчиев, ик. Гинка Милушева-Калайджиева, маг. юр. Димитър Гишин, маг. ИванБожурин, д-р инж. Иван Нейчев, инж. Иван Петров, маг. Маргарита Лозанова,проф. д-р Начко Радев, инж. Нина Бояджиева, маг. Огнян Дечев, д-р ик. ПетърНейчев, инж. Петър Стайков, ик. Петя Иларионова, маг. Райна Бонева, инж.Стефан Гълъбов, Dr. rer. soc. oec. д-р Тоде Тодев, маг. ик. Тихомир Тодоров, инж.Христо Христов, инж. Чавдар Младенов.Под общата редакция на д-р ик. Петър Нейчев, Dr. rer. soc. oec. Тоде Тодев ипроф. д-р ик. Асен Конарев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
С описаните работодатели ли ще индустриализираме или с работника, който ама хич не му се работи в България, или не му се работи по принцип. Много съм далече от мисълта, че във финансираните от държавата предприятия заплатата ще е близка поне до средната. Изобщо много неща се говорят, но никога конкретно и никога не се уцелва сърцевината на проблемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Боже поредните кухи приказки, че и има от уж интелигентните писачи долу да го одобрят. Държавата не може да плати пенсии, здравеопазване, образование, но някак магически ще дефекера едни пари, че да ги налее в предприятия? Какви частно ли? С каква собственост? С каква работна ръка? Ето един пример от коментарите:---ivan.ivanovдо:Идеята е, че има голям брой по-добри опции от това да работиш за български работодател. Много по-добре е човек да замине на запад. Или да работи по маслинените плантации в Гърция.За предпочитане е човек да започне собствен бизнес и да работи за себе си.Но каквото и да става, не бива да се забърква с български работодатели, защото рано или късно ще съжалява за това. Ще бъде измамен. Ще загуби времето си и няма да получи полагащото му се възнаграждение.Аз съм с 10 години трудов стаж и до сега нищо хубаво не видях от компаниите, за които работех в България. От няколко години работя с хора от Америка и западна Европа. Много съм доволен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 1
raitchev
преди 10 години
Ако някой си направи труда да прочете реално документа, ще види нищо повече от просене за субсидий за БАН, университетите и приближени на управляващите отрасли. Страхотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
Longin
преди 10 години
пълното заглавие :"Икономисти предлагат държавата да финансира реиндустриализацията (с нашите пари)"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Краде им се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още