IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на царевицата и слънчогледа остават стабилни

Ситуацията в Украйна постави под напрежение пазарите на зърнени култури, става ясно от анализ на МЗХ

18:29 | 20.04.14 г.
Цените на царевицата и слънчогледа остават стабилни

Напрегнатата политическа обстановка в Украйна и вероятността за търговски санкции към Русия създават известно напрежение на пазара на маслодайни и зърнени култури и натиск за покачване на цените. Това става ясно от анализ за пазара на царевица и слънчоглед за пазарната 2013/14 година, публикуван от агроминистерството. Все пак експертите очакват цените на царевицата и слънчогледа да останат под нивата от предходната година.

Припомняме, че при нахлуването на руски военнослужещи на украинския полуостров Крим цените на пшеницата и царевицата в световен мащаб се повишиха значително.

В продължение на няколко седмици зърнопроизводители задържаха предлагането на зърно на ССБ, в очакване да се изясни обстановката.

Междувременно икономистът Николай Вълканов от Института за пазарна икономика (ИПИ) изрази опасения, че ситуацията в Украйна създава предпоставки за поредно поскъпване на храните.

От анализа на агроминистерството става ясно, че засетите площи с царевица и слънчоглед в България намаляват. И при двете култури се отчитат рекордни добиви за последните 15 години.

По оперативна информация площите, засети с царевица за реколта `2013, са над 4,1 млн. дка, с 6,9% по-малко, сравнено с данни за предходната година. Отчетеният среден добив е в размер на 619 кг/дка, с 67,8% над нивото от реколта `2012, вследствие на благоприятните метеорологични условия.

В резултат на значително по-високия среден добив производството на царевица през 2013 г. нараства до рекордните 2,5 млн. т. Това надхвърля с около 57% производството от предходната година и е най-високото ниво за последните 15 години.

По данни на „Системата за агропазарна информация” (САПИ), средните разходи за производство на царевица от реколта `2013 в страната са около 124,19 лв./дка (с включена рента в размер на 25 лв./дка). При среден добив от 619 кг/дка се формира средна себестойност от реколта `2013 около 201 лв./тон.

Изкупни цени на царевица

През първите шест месеца от началото на маркетинговата 2013/14 година (септември 2013 г.) изкупните цени на царевицата са значително под нивата отпреди година. Натиск оказват по-ниските международни котировки, поради повишеното предлагане от големи производители като Украйна, Русия, САЩ, ЕС и Китай, както и рекордно високата реколта `2013 в България.

Средната изкупна цена на царевица за зърно за 2012/2013 пазарна година е 402 лв./тон. Текущата 2013/14 маркетингова година започна при средномесечна изкупна цена за септември 2013 г. от 249 лв./тон - с 44% по–ниска спрямо нивото отпреди година. През следващите пет месеца се наблюдава леко повишение до 287 лв./тон за февруари 2014 г., което обаче остава далеч под нивата от предходната година. Средно за периода септември 2013 г. – февруари 2014 г., изкупната цена на царевица за зърно бележи спад от 37% на годишна база до 265 лв./тон.

Напоследък спекулациите за смущения на износа във връзка с нестабилната политическа обстановка в Украйна създават напрежение на зърнения пазар и натиск за известно покачване на котировките на основните зърнени храни. Независимо от това, през следващите няколко месеца може да се очаква цените на царевицата в световен мащаб, а в частност и в България, да останат под нивата от предходната година, под влияние на рекордно високото глобално производство за пазарната 2013/14 година, прогнозират анализаторите.

Пазарът на слънчоглед

По оперативни данни на МЗХ, засетите площи със слънчоглед за реколта `2013 са 7,5 млн. дка, с 1,1% по-малко, сравнено с данните за предходната година. Средният добив на слънчоглед от реколта `2013 бележи ръст от 32% спрямо предходната година до 237 кг/дка, заради  благоприятните метеорологични условия.

Така производството на слънчоглед от реколта `2013 г. достига до 1,7 млн. т, с около 31% повече спрямо предходната реколта и на практика се отчита най-високото ниво за последните 15 години.

Цени на слънчоглед

От началото на текущата 2013/14 маркетингова година се наблюдават сравнително ниски изкупни цени на маслодаен слънчоглед в страната, под влияние на високото предлагане в световен мащаб, в комбинация с рекордно производство от реколта `2013 в България.

По данни на САПИ, средната изкупна цена на слънчоглед за изминалата 2012/13 маркетингова година е 814 лв./тон. През септември 2013 г. – февруари 2014 г. цената вече е 556 лв./тон, като бележи спад от 317 лв./тон или 36% в сравнение със същия период на предходната година. Това се дължи на високото предлагане както на вътрешния пазар, така и в глобален мащаб.

До края на маркетинговата 2013/14 година цените на слънчогледа ще бъдат повлияни основно от международните котировки и очакванията за следващата реколта. Напрегнатата политическа обстановка в Украйна и вероятността за търговски санкции към Русия създават известно напрежение на пазара на маслодайни култури и натиск за покачване на цените. Въпреки това, високото световно предлагане дава основание да се прогнозира цените на слънчогледа да останат сравнително ниски през следващите няколко месеца, твърдят експертите, изготвили анализа.

Те припомнят, че Украйна е ключов износител на маслодайни семена и растителни масла. Затова част от пазарните анализатори очакват влошаване на световния баланс при предлагането на слънчоглед и продукти от неговата преработка през втората половина на текущия сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още