IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България рискува да остане най-бедната страна в ЕС и след 2020 г.

Държавата може да пропилее евросредствата през новия програмен период, ако не определи приоритети за разходването им, става ясно от одит на Сметната палата

13:20 | 16.04.14 г. 38
България рискува да остане най-бедната страна в ЕС и след 2020 г.

Дори след като усвои евросредствата през периода 2014-2020 г., България може да остане далеч от средноевропейското ниво на социално и икономическо развитие. Причината е, че за новия период страната не е определила приоритети, върху които да се фокусира, а при подготовката на новите програми са обхванати всички възможни тематични цели.

Това са изводите в доклад на Сметната палата, която е проверила подготовка за управление на средствата от фондовете през 2014-2020 г. Проверката засяга действията на администрацията за периода  01.01.2012 г. до 30.09.2013 г.

Проверяващите отчитат, че процесът на подготовка на Споразумението за партньорство между България и Европейската комисия (ЕК) и програмите се осъществява в силно динамична среда. До декември 2013 г. (а и към момента) регламентите за управление на фондовете още не са влезли в сила. От друга страна, при подготовката на програмите участват множеството ангажирани институции, представители на гражданите и бизнеса.

Анализ в Споразумението за партньорство потвърждава, че България е най-изостаналата държава в ЕС по показатели, като бедност или социално изключване, здравеопазване, секторна структура на икономиката, иновации, производителност на труда, енергийна интензивност, публично управление, контрол на корупцията и върховенството на закона и т.н. И като резултат от тази негативна ситуация България е изправена пред демографска криза с най-силно изразена тенденция за намаляване на населението в работоспособна възраст в световен мащаб.

До 30.09.2013 г. не са определени приоритети за решаването на проблемите на страната, за да се изберат оптималните и ефикасни решения, които да са максимално полезни, за стойността си, предвид ограниченото финансиране, са установили одиторите.

Според техните заключения, разпиляването на усилия и средства с обхващане на всичките възможни тематични цели, ограничава вероятността за постигането на икономическо, социално и териториално сближаване на България до средните показатели в ЕС и след 2020 г.

Все пак проверяващите отчитат, че в стратегическите и програмни документи успешно са разпознати и посочени проблеми с пряко влияние върху растежа и заетостта. Неуспешни обаче са усилията при преодоляването на проблеми в ключови области като: демографско развитие, здравеопазване, образование, производителност на труда и заетост.

Определена е насоката за развитие, но не са обхванати основни стратегически документи и няма яснота по отношение на желаната степен на промяната. Неефективни досега мерки се възпроизвеждат в новия период, което отново предпоставя последните места на България в ЕС по развитие в съответните области в края на седемгодишния период.

Възприема се като цяло досегашният модел на програми по сектори, което вероятно осигурява приемственост по отношение на успехите, но и на неуспехите. Увеличават се и рисковете, свързани с осигуряване на адекватна концентрация на помощта.

Предвид и очаквания ръст на брутния вътрешен продукт, според прогнозите на българските институции, обосновано може да се твърди и на този етап, че няма разумни очаквания България да се приближи съществено до средноевропейското ниво по социално икономическо развитие и след 2020 г.

В проекта на Споразумение за партньорство са заложени очаквани резултати, които не очертават ясно размера на търсената промяна и не адресират възможности за последваща оценка на изпълнението на тематичните цели. Избягва се като цяло рефериране към европейски или международни показатели. Одиторите настояват да се акцентира върху рамката за  контрол, за да бъдат защитени финансовите интереси на страната.

Според Сметната палата потенциалът на фондовете ще бъде пълноценно използван, ако се изпълнят следните условия: разбираема, предвидима, гъвкава и практична нормативна рамка за управление на средствата; управлението на средствата да е насочено в услуга на изпълнителите на проекти; да отпадне излишната бюрокрация; промяна на фокуса – да се търсят резултати; предварителни контроли с цел разумни бюджети на проектите.

Експертите препоръчват още да се въведе цялостно електронно управление на програмите и да се отстранят рисковете от институционална нестабилност и политическа намеса. Според тях трябва да се насърчат дейности като производство на продукти и предоставяне на услуги, изграждане на инфраструктура, реализация на пазара и износ, а не трупането на знания за бюрократичните правила и процедури.

Наблюдава се прогрес при подготовката на Споразумението за партньорство и програмите от гледна точка на подобряване на качеството им, но са необходими допълнителни усилия за превенция на рисковете от неизпълнение на предварителни условия, подобряване на нормативната и административна рамка, създаване на система за мониторинг и оценка, подобряване достъпността до средствата от ЕС и оптимизиране на административната тежест, препоръчва докладът.

В противен случай, според експертите, България отново ще бъде изправена пред опасността от спиране на плащанията от ЕК, финансови корекции и неизпълнение на целите и през новия програмен период и в крайна сметка няма да преодолее значителното си изоставане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Симера за България!В България правителството инвестира най-много в полицията, която е един процент от цялото население на страната. Но не мислете, че тази полиция се бори с престъпността, не, самата полиция е корумпирана, съдебната им власт също, за политиците им да не говорим.Полицията им е гарант за сигурността на корумпираната върхушка, за това, че всеки дори и плах опит за протест и търсене на отговорност, ще бъде смазан и потушен.Благодарение целенасочената политика на потъпкване и опростачване на българският народ, той е почти обречен на изчезване.По-голямата част от знаещото и можещо население е емигрирала, *** са оставени сами на себе си като безнаказаността им е пословична, а страхът у българите неописуем. .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Симера за България!"Отговора е един те са бедни, толкова бедни, че дори и един ден да не са на работа, а да излязат на протест, това ще бъде пагубно за тяхното оцеляване. Те няма да успеят да си платят сметките, или да си купят храна, или необходими лекарства, или дрешки за децата. Да, те са толкова бедни, че ходят болни на работа, че по скоро биха умрели на работното си място, отколкото да си вземат почивка нужна на всеки жив организъм.За тях няма почивка, заробени веднъж от банките, втори път от работодателите си и трети път от политиците си, те са изгубили всяка надежда и живеят ден за ден в постоянен страх и стрес да не изгубят работата си, надника си, да не се разболеят. Всяко едно по-сериозно заболяване ги обрича на почти сигурна смърт, защото са бедни. Техните предприятия произвеждат инвалиди, българите биват използвани, изстисквани и изхвърлени на улицата. Без защита , без надежда. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Симера за България!"Забележете въпреки, че българите са признато най-бедни, голяма част от стоките и услугите са с по-високи цени от средноевропейските.За да оцеляват, те са принудени да работят непрекъснато при ужасни условия на труд, при масово погазване на всякакви трудови норми, без да смеят да се оплакват, без да смеят да си потърсят правата. Техните синдикални лидери, ако могат вобще да се нарекат така, ще видите сред редиците на управляващите, окичени с най-високите държавни отличия, но не и сред работниците, не и на площадите, не и в първите редици на протестите, защото протести няма."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Симера за България!"На българите им набиват в главите, че заплатите им трябва да са ниски, защото така били конкурентно способни и така забележете привличали чуждестранните инвеститори. Няма по-смехотворно твърдение от това.Как можеш да твърдиш, след като уж си член на Обединена Европа, че ще привличаш инвеститори с ниското ниво на заплащане? В кой век живеят българите? Не разбират ли, че днес истинските инвеститори търсят не проста маса работеща за без пари, а работници образовани, специалисти, притежаващи творческа мисъл и креативност, откриватели и способни да предугаждат бъдещето.Явно някой има интерес да ги кара да се конкурират по заплащане със страните от третия свят, а не по знания с развитите Европейски държави. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 10 години
...нещо не се отваряше страничката, та не се виждаше, че публикува. И мойто се увлече мъката си да езрЕче :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Т'ва ОргиЙ мъжко или женско беше? И колко пищТен/Тна/Тно го докарва? А на "Нато-то " му дадоха дори "стара планина I-ва степен", щото българче, патриотче, душа дава...пък Роско не се бил слагал като Гоце на западът.Слага се, и още как!И няма риск от бедност. Сигурна ни е. С такива управляващи - до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 10 години
ОРгиЙ мъжко ли беше жувотно, или женско? И колко пщТен/Тна/Тно може да бъде а...ъ...по принцип?А на "НАТО"-то му дадоха даже "стара планина" въпреки, че го бОли фарът за туканка. *** после разправяй, че Гоце бил се слагал на всякви навлеци, пък Роско не се бил.Слага се, и още как! Абе...определено България не рискува. Тя със сигурност получава мястото, щото е страната с най-много *** на квадратен метър.- Гледайте го, откъдето щете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
а след като не зависи от самите маймуни, то следователно е непредвидимо в полето на избор на маймуните! => не може да бъде оценено от маймунска гледна точка :)))Обратното е също вярно - ако нещо изглежда логично и предсказуемо в маймунското поле на избор, то следователно от гледна точка на РЕАЛНИЯ резултат (и също ПРОВЕРИМО в реалността) би трябвало да е грешно именно поради необходимостта да съществува поне една манипулация определяща го/подчиняваща го в ТВ-реалността! Защото, ако аргументите определящи процеса са тези които маймуните виждат в ТВ-реалността, а не манипулацията, то тогава маймуните щяха да контролират печатарите а не обратно ;)))))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Както и да го определиш /разликите в баланса - по-прецакани маймуни и по-малко прецакани маймуни/ това не зависи от самите маймуни!Например ако една Английска *** дойде в БГ, каква *** става? Ясно, че ако е пенсионер , ще взима голяма пенсия за стандарта в БГ, но ако не е, ще бъде по-зле и от местните БГ маймуни! От друга страна местните БГ маймуни имат огромен процент лична недвижима собственост, което ги прави по-малко зависими. Именно това последното е единия от аргументите за конкретния баланс при който сме поставени... заради тази /дори малка/ независимост, безкомпромисно ни поставят/налагат други зависимости, но забележи че този баланс е през цялото време извън-над полето на избор на маймуните, или наложен отгоре и проведен до нас чрез местната подсистема! Той не се е самоопределил случайно или свободно от само себе си, защото е контролиран, и подчинен на конкретна цел определима от много разнородни различни процеси, имащи едно и също резултатно действие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 4
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Сга се теглят нови големи заеми. НЕК акумулира дълг. Подписват се договори с САЩ за нови рекатори с неизвестна цена. ладите бягат от страната и няма и сега кой да работи. Е да може да се каже че се очаква след до 5 години да се стигне до голяма бедност в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още