IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зависима ли е България от руския газ в краткосрочен план?

Страната ни може да разчита на Гърция за до 3 милиона кубични метра газ на ден, както и на собствен добив и натрупани резерви

19:15 | 17.04.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Зависима ли е България от руския газ в краткосрочен план?

Автор: Делян Петришки

С оглед напрежението между Русия и Украйна, въпросът за зависимостта на България от руски газ е особено актуален. Проучване на България Он Ер показва, че страната ни може би не е чак толкова зависима от газа на Русия – поне в краткосрочен план.

По официална информация, дневното потребление на газ в България при сегашните условия е в рамките между 7 и 9 млн.куб. м/ден. Около една трета от тях може да бъде задоволявана чрез доставки от Гърция. Други 10 на сто могат да се набавят чрез вътрешния добив на страната, може да се разчита и на запасите в газохранилището в Чирен.

От 1 януари тази година съществуващата междусистемна газова връзка на България с Гърция осигурява техническа възможност за физически поток на синьо гориво към страната ни. Строежът е в изпълнение на Регламент 994/2010, съобщиха за България Он Еър от Министерството на икономиката и енергетиката. Информацията бе потвърдена от Булгратрансгаз, като според тях има техническа възможност за реверсивни доставки на природен газ от Гърция за България през съществуващата точка на свързване на газопреносните мрежи на ДЕСФА и Булгартрансгаз – Кулата/ Сидирокастро в обеми до 3 млн.куб.м./ден.

Тук е важно да отбележим, че технологичното време за реверсиране на потока към този момент е до 10 часа.

„След извършване на необходими допълнителни реконструкции на територията на Гърция, планирани за извършване през лятото на 2014 г., времето ще бъде съкратено до 2 часа“, уточниха от българския оператор.

Към момента в ПГХ “Чирен” има налични 245 млн.куб.м природен газ, като във връзка с динамичната ситуация в Украйна в хранилището продължава да се нагнетява газ и в момента, обясняват от Булгартранзгаз.

На този етап няма информация каква би била цената на газа, който евентуално бихме могли да получаваме от Гърция. „Въпрос на търговско договаряне е произхода и цената на газа, както и конкретните източниците на доставка“.

Според непотвърдена информация на България Он Ер едната възможност е при реекспорт отново на руски газ от страна на Гърция или с преобразуването на втечнен газ от страна на южната ни съседка. Що се отнася до цената, експерти коментират, че предвид извънредната ситуация договорките определено няма да бъдат на пазарен принцип и цените ще бъдат по-високи от сега внасяния газ от Русия през Украйна.

Припомняме, че за обезпечаване на газовите доставки, при намалени или спрени такива от Русия, освен реверсивен пренос, в страната се осъществява добив от хранилището ПГХ „Чирен“ и местен добив от находище “Галата“.

Възможността за дневен добив от ПГХ “Чирен” при форсиран режим и при сегашните нива на активен газ е около 3 млн.куб.м./ден., което осигурява около 40% от дневното потребление за този период от годината при настоящите метеорологични условия в страната. Добивът от ПГХ “Чирен” е възможен за не по-малко от 80 дни, казаха още от оператора.

„Когато говорим за извънредни ситуации, трябва да се има предвид, че значителна част от потребителите в страната имат възможност за преминаване на алтернативно гориво“, уточниха от Булгартрансгаз.

От компанията допълват, че в изпълнение на Регламент (ЕО) 994/2010 относно сигурността на газовите доставки през 2012 г. от Министерството на икономиката и енергетиката е разработен и въведен в действие План за действие при извънредни ситуации, в който е описана методологията на действията в ситуация на газова криза, както и Превантивен план за действие, съдържащ оценка на риска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
ПИЧ
преди 9 години
За пръв път чувам за тази връзка - Кулата- СидирокастронА какво става с другата връзка (газова) с Гърция по направлението Комотини - Стара Загора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още