IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции приключиха сесията предимно с ръстове

Намаляването на напрежението между Русия и Украйна ще даде малко въздух на пазарите, според анализатор

23:31 | 17.04.14 г.
Американските акции приключиха сесията предимно с ръстове

Американските акции записаха ръстове в края на сесията, след като дипломати от САЩ, Европейския съюз (ЕС), Украйна и Русия се споразумяха за план за намаляване на напрежението в Украйна и на фона на добрите корпоративни отчети.

Единствено Dow Jones отбеляза спад от 0,1% до 16 409 пункта. Най-голям натиск върху индекса оказаха акциите на International Business Machines Corp, UnitedHealth Group Inc и American Express Co, които поевтиняха със съответно  3,25%, 3,08% и 1,35%.

S&P 500 е на път да регистрира най-добрата си седмица от юли миналата година насам, след като днес за четвърта поредна сесия отбеляза повишение - с 0,14% до 1 865 пункта. Nasdaq отчете ръст от 0,24% до 4 096 пункта.

Акциите на енергийните компании се представиха най-добре от всички индустриални групи – повишението на съответния подиндекс достигна 0,82%. Следват индустриалните акции с ръст от 0,79% и телекомуникационните – с ръст от 0,37%.

“Намаляването на напрежението между Русия и Украйна ще даде малко въздух на пазарите”, коментира пред Bloomberg Тери Морис, старши мениджър в National Penn Investors Trust Co. “Комбинацията от смекчаването на тона между Русия и Украйна и като цяло по-позитивния тон при отчетите резултира във възходящ тренд на пазара”, допълва той.

По-рано днес американското министерство на труда обяви и по-добри от очакваното данни за подадените през миналата седмица молби за помощи при безработица. Към 12-ти април подадените заявления са се увеличили с 2 хил. за седмицата до 304 хил. Анализатори, анкетирани от информационната агенция, очакваха по-голям ръст – до 315 хил. молби.

Междувременно на стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на петрола със срок на доставка месец май поскъпнаха с 54 цента, или 0,5%, до 104,3 долара за барел - най-високо ниво от шест седмици, съобщава MarketWatch. За цялата седмица ръстът достига 0,5%.

“Цената на лекия суров петрол продължава да се колебае в зависимост от приливите и отливите на настроенията, свързани с Украйна”, коментира Мат Смит, стоков анализатор в Schneider Electric.

Руският президент Владимир Путин обвини днес правителството на Украйна, че е извършило “тежко престъпление”, като е изпратило войски да потушават размириците в източните райони на страната. След сблъсъците се съобщава за поне трима загинали проруски сепаратисти.

Пазарните участници обаче изглежда бяха по-фокусирани върху дипломатическите преговори в Женева. Резултатът – споразумението за намаляване на напрежението в Украйна, е най-сериозният дипломатически опит досега за решаване на конфликта между Киев и Москва.

Същевременно цената на златото се понижи до двуседмичен минимум заради по-добрите от очакваното данни за молбите за помощи при безработица в САЩ, подадени през миналата седмица. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец юни поевтиняха с 9,6 долара, или 0,7%, до 1 293,9 долара за тройунция – най-ниско ниво от 3 април. За седмицата цената на жълтия метал падна с 1,9%.

На валутните пазари доларът поскъпна срещу йената заради по-позитивните данни на пазара на труда и ръста на производството в района на Филаделфия през април, както и занижената оценка на японското правителство за икономиката заради повишението на данъка върху продажбите.

Зелените пари достигнаха ниво от 102,42 йени за долар от 102,24 йени късно следобед в сряда. Същевременно австралийският долар поевтиня до 93,22 цента от 93,71 цента. Еврото остана почти без промяна на ниво от 1,3815 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още