IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите в Сребърния фонд не носят доходност

Няма по-нерискова инвестиция от тази, само че ако погледнем натрупаната инфлация – неуправлявайки парите, ние ги намаляваме, коментира Иван Нейков

09:45 | 18.04.14 г. 28
Автор - снимка
Създател
Парите в Сребърния фонд не носят доходност

Парите в Сребърния фонд към края на март са 2,332 млрд. лв., показват данните на Министерството на финансите. Според справката през последните две години във фонда няма приходи от лихви. Експерти коментират, че за да се гарантира сигурността на пенсионната ни система, за каквото беше създаден Сребърният фонд през 2006-та година, би трябвало да се промени законът и фондът вече да не бъде част от фискалния резерв, както е сега.

Пари в Сребърния фонд има. Финансовите потоци към него обаче осезаемо изтъняват – вече почти не влизат средства от приватизация и концесии, а предимно от държавния бюджет. A натрупаните над 2 млрд. лв. не се инвестират заради законовите ограничения. Откакто е създаден Сребърният фонд, изчисляват експерти, само 41 милиона лева са дошли от управлението на парите в него. От лихви за последните две години няма и стотинка, защото фондът се пази в седмични депозити в БНБ.

“Няма по-нерискова инвестиция от тази, само че ако погледнем натрупаната инфлация – неуправлявайки парите, ние ги намаляваме, инфлацията ги изяжда”, коментира Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика. 

Замисълът на фонда е в годините между 2018-та и 2030-та, когато пенсионерите станат повече, а работещите – по-малко, той да помогне. Но не с увеличение на пенсиите, а през бюджета на НОИ – за цялостна пенсионна реформа. Ако обаче политиката към фонда не се промени, рискуваме парите от него да стигнат на НОИ само за 3 месеца, предупреждават експертите.

Дали парите от Сребърния фонд да се инвестират по-рисково, за да се съберат повече, е спор с история. От сегашния финансов министър Петър Чобанов чухме кратко обяснение, че политиката към Сребърния фонд продължава да е консервативна. Т.е. както и досега – да не се инвестира рисково. В момента фондът е част от фискалния резерв. Ако се извади от него, резервът ще падне под законовия минимум.

“Страхувам се, че докато не се натрупат значими средства във фискалния резерв, които да позволят неговото използване, по-скоро тези пари от Сребърния фонд са на хартия, от гледна точка на пенсионната система”, посочи Даниела Петкова, изп. директор на пенсионен фонд.

“Това, че е във фискалния резерв не пречи да се търси по-агресивна политика за управление – разумна, но по-агресивна от днешната”, смята Иван Нейков.

Експертите предлагат широко обсъждане на нова политика на управление на Сребърния фонд. В противен случай, цената щели да платят бъдещите пенсионери, с ниските си пенсии. 

Анализаторите дават за най-добър пример Сребърния фонд на Норвегия, натрупал 800 милиарда долара. Очакванията на специалистите: или когато кризата се забрави, Сребърният фонд да излезе от фискалния резерв, или да се намери начин парите във фонда да стават повече, без да се се инвестира твърде рисково. 

(БНТ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 3
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Ето че сега се протяга ръка и към сребърният фонд. Познайте как ще се изкраде и той от управляващите в момента, ако го докопат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
kakala6ka
преди 9 години
mnogo typ sajt nqma i koi da te napsuva
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
kakala6ka
преди 9 години
Еми държавни фирми да купят земя и да хванат ман*алите на работа хем няма да я купуват чужденци. Естествено че не работят тези пари как ще работят като управляващите и олигарсите са ни *** и какалаки като иво прокопиев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Как да не ги генерализирам бе. Аз мойто мнение с доводи съм го давал под много статии. Що да не генерализиррам хората, като ги наблюдавам от над 20 години на избори правят една и съща грешка. Народа е *** и това не е обида, а констатация. Готово. Виж колко е просто, но само ние слепите го виждаме. Тея дето имате 2 очи гледате навсякъде другаде, само не в проблема. Аз нямам дясно мислене. Аз нямам ляво мислене. Светът може да бъде много по-лесен за разбиране ако излезеш от тези изкуствено създадени рамки или ако щеш обори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
deant
преди 9 години
човек празници са, прекарай малко време със семейството отидете на МОЛ или на нещо от сорта, няма смисъл да се пенявиш толкова. Ясно е, че си фен на ГЕРБ или на някви други дето се пишат десни. В заблуда си ти.Нито ще промениш на някои разбиранията тук, нито пък лично на мен ще ми накривиш шапката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
deant
преди 9 години
Тоя кой го отвърза бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
StAs
преди 9 години
Здравейте,Този материал го написах 2012 г.: http://stefanasenov.blog.bg/biznes/2012/03/06/srebyrniiat-fond-vs-vynshniia-dylg.915836
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
Крещенето (писането с главни букви) не помага. Ето ти линк да се образоваш малко: http://goo.gl/m6pCRf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 12
alexx
преди 9 години
Дянков искаше да го изхарчи, както изхарчи резерва на НЗОК. БНБ и КФН го спряха, а не БСП. Имаше и критики от ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
alexx
преди 9 години
Това не е съвсем вярно. Всяка година през април БНБ дава едни пари на правителството. Част от тях са от управлението на фискалния резерв. Парите отиват в общия кюп, но може да се предвиди част от тях да отива в Сребърния.А сравнението с Норвегия е нелепо, поради простата причина, че не копаем нефт и газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още