IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските туристи ще похарчат по Великден в чужбина почти колкото и у нас

Очаква се около 15 хил. резервации по Черноморието да бъдат реализирани от чужди туристи този Великден, коментира Румен Драганов

12:19 | 18.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Българските туристи ще похарчат по Великден в чужбина почти колкото и у нас

За Великден гръцкият туризъм ще спечели от българските туристи толкова, колкото и българският, е заявил пред Националното радио Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

"Общо взето гръцкият туризъм ще спечели приблизително толкова, колкото и българският туризъм, ако говорим в абсолютни числа, тъй като това, което се очаква да се похарчи в България, ще бъде в рамките на около 70 милиона лева, а това, което ще се похарчи в чужбина, ще бъде около 60 милиона. Това не е само Гърция, разбира се, тук се включва и Западна Европа и други страни, но като цяло, ако трябва да правим баланс, трябва да кажем, че изтичат изключително много средства от българи в чужбина за туристически пътувания", е казал той. 

"Румънски туристи са направили много резервации в български хотели в Албена и Златни пясъци. Очаква се около 15 000 резервации по Черноморието да бъдат реализирани от чуждестранни туристи този Великден.

В последните години се забелязва, че българите планират по-точно почивките си. Фирмите, които плащат добри заплати, имат и точен график на отпуските. Това позволява на служителите да планират по-рано своята почивка.

Великденската почивката у нас, в тридневен пакет, струва средно между 250 и 260 лева. В Гърция цената е 550 - 560 лева при съпоставими условия. В ЕС средната цена е около 660 лева.

Докато ние сега очакваме около 280 000 българи около Великден, по майските празници специално ще бъдат около 340 000, но се запазва тенденцията да се търсят тридневни пакети", допълва Драганов

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още