IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да чупим машините, които ни отнемат работните места?

Лудитите не са били прави за много неща, но вероятно заслужават повече от периферна роля в историята, пише професорът по икономика Робърт Скиделски

18:05 | 18.04.14 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трябва ли да чупим машините, които ни отнемат работните места?

В началото на Индустриалната революция текстилните работници в Средна и Северна Англия, основно тъкачи, вдигат спонтанен бунт, чупейки машини и изгаряйки фабрики, като твърдят, че новите машини отнемат техните работни места и заплати, пише за сайта project-syndicate Робърт Скиделски, професор по политическа икономия в Университета Уоруик, член на Британската академия за история и икономика и депутат в Камарата на Лордовете.

Въстаниците (Лудити) получават своето наименование и вдъхновение от Нед Лъд, по общо мнение чирак тъкач, който счупил две плетачни машини през 1779 г. в изблик на ярост. Робърт Калвърт написа балада за него през 1985 г.: „Те казваха, че Нед Лъд е идиот, който само разрушава“, започва песента. И после: „Той се обърна към колегите си и каза: Смърт на машините / Те унищожават нашето бъдеще и потъпкват мечтите ни.“

Бунтът на Лудитите достига своя пик през 1811-12 г. Обезпокоеното правителство изпраща повече войници в разбунтувалите се области, отколкото е разполагал тогава Уелингтън във войната с Наполеон.

Повече от сто Лудити са обесени или изпратени в Австралия. Взетите мерки възстановяват мира. Машините печелят: Лудитите получават периферна роля в историята на индустриалната революция.

Историците ни казват, че Лудитите са били жертва на тогавашната конюнктура на растящи цени и спадащи заплати, които са ги заплашили с глад в общество с минимално социално осигуряване. Лудитите обаче обиняват самите машини за своето нещастие.

Новите плетачни машини и механизирани тъкачни станове могат да превърнат преждата в плат много по-бързо отколкото повечето занаятчии успяват в своите работилници. Притиснати от фиксираните разходи (наемът и поддръжката на техните инструменти) и намаляващите цени на продуктите им, десетки хиляди семейства са били докарани до просешка тояга.

Тяхното положение предизвикало известна симпатия (Лорд Байрън държи блестяща реч в тяхна защита в парламента). Техните аргументи обаче не били състоятелни. Не е могло да се отхвърля прогресът – бъдещето е принадлежало на машините, а не на старите занаяти. Стремежът да се регулира търговията, казва Адам Смит, е като опита да се направлява вятърът.

Томас Пейн говори за радикализма на средната класа, като казва, че „Всяка машина, която съкращава труда, е благословия за голямото семейство, към което принадлежим“. Разбира се, би могло да има временна безработица в секторите, където технологиите навлизат, но в дългосрочен план, машинната продукция, чрез увеличаване на реалното богатство на общността, ще позволи пълна заетост при по-високи заплати.

Това е първоначалната гледна точка на Дейвид Рикардо, най-влиятелният икономист на 19 век. В третото издание на „Принципи на политическата икономия“ (1817) той обаче включва глава за машините, в която променя тона. Той вече е „убеден, че заместването на човешкия труд с машини е често много болезнено за работниците“ и че „същите фактори, които могат да увеличат нетните приходи в икономиката, могат в същото време да направят населението излишно“. В резултат на това „мнението на работниците, че машините са често пагубни за тях, не се дължи на предразсъдък или грешка, а е в унисон с принципите на политическата икономия“.

Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 1 rate down comment 1
бай Промо
преди 9 години
Отн.: ...и много други изпаднали народи (вкл. българският)И защо българският народ е сред изпадналите -защото през последните 25 год. се скапа да се прави на много хитър, умен и интересен. Нещата са прости, ясни и елементарни - да се даде път на бачкането и квалификацията.Селото трябва да бъде оставено да се самоунищожи (както си е тръгнало), и всички тези пенсионери 'дето работят за да вземат и пенсия и заплата или да работят и да вземат само заплата или да си ходят и да вземат само пенсия ... така и така от тях нищо не става -само пречат на прогреса и се занимават с интриги и пед'раска дейност 24/7.А за машините и труда това определено не е вярно. Всяка машина създава нови работни места - механици и електротехници, персонал за експлоатация, за техническа поддръжка и модернизация.Ако една машина е уволнила един тъкач е назначила 5 други специалности.За компютрите да не говорим -през 90те напр. който имаше компютър в BG нямаше как да остане гладен, без работа или без занимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Станахме нещо много - де поне един, дето да му се ка, 'баси ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
ама то и на мен:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Е що, лошо ли е?! :)Иначе сериозно - наистина не ми се работи когато виждам, каква голяма част от "работата", която вършим е безсмислена и колко по-ефективно може да бъде всичко. Преди време бях фен на поговорката "залудо работи, залудо не стой", но вече имам доста по-нюансирано отношение към нея и не я намирам за общовалидна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 5
kakala6ka
преди 9 години
рижавите англо *** са полудели и са чупили машини машината мой враг Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 5
kakala6ka
преди 9 години
рижавите англо *** са полудели и са чупили машини машината мой враг Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Човек, разбрахме, че не ти се работи. От месеци насам ни го казваш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Да, да - разбира се, че ще е временно - за следващите (да кажем) 30-40 години :) . След това ще трябва още да се намаля. Евентуално докато стигнем до там, че работата ще е удоволствие и ще се работи само по тази причина. ...Нещо, което програмистите вече почти са го постигнали :)) . Май само за тях има виц, който гласи "Чудя се защо ми плащат за тази работа след като бих я вършил и безплатно".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
"А не е ли по-добре вместо да измисляме излишна работа за "излишните" непроизвеждащи 75% от населението да направим работния ден 4 часов и така да вдигнем процента на произвеждащите двойно??"------Проблемът е, че ще имаш двама безработни продавача и евентуално свободно място за програмист на роботи. С намаляване на работното време може да решиш проблема временно, но като цяло там където намаляват работните места намалението ще стигне до нула работни места...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 3
Ricco
преди 9 години
Прав си за егоизма, но пък изглежда ние сами и съзнателно си го правим. Вземи например истерията с криенето на лични данни. Аз не мога да разбера как сме живяли до преди 10 години, когато ЕГН-тата ни не бяха едва ли не държавна тайна?! Или домашните телефони - спомням си даже по едно време беше престижно да те има в телефонния указател и хората да могат да те намерят. Сега сме обърнали това на страховита тайна, която даже се пази и със закон. Като че ли ако някой знае кога сме родени или какъв е домашния ни телефон и ще стане някакъв потоп. Някой ни кара да се крием един от друг и така създава впечатление, че останалите само чакат и дебнат да ни хванат за някоя лична данна и веднага ще ни разкъсат на парчета. Е как да не си егоист при това положение?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още