IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Греков: Бъдещето на зеленчукопроизводителите е кооперирането

Генетични материали от България могат да бъдат в основата на нови, модерни сортове зеленчуци, смята земеделският министър

09:49 | 19.04.14 г.
Греков: Бъдещето на зеленчукопроизводителите е кооперирането

Бъдещето на българското зеленчукопроизводство е кооперирането. Този процес обаче е силно затруднен, защото в съзнанието на българите все още има историческа натовареност, породена от насилственото коопериране през 50-те година на миналия век.

„Всеки иска да си бъде ръководител и се притеснява да не бъде излъган”, коментира в ефира на ТВ7 земеделският министър Димитър Греков.

Той посочи, че наченки на коопериране има през 2007 година, когато има регистрирани 16 кооперации на производители. Сега обаче те са само 3. 

Обединението дава по-добър достъп до пазарите, по-ниски цени на пестициди, по-евтино ще бъде опакована продукцията и т.н. Анализ на Министерството на земеделието и храните показва, че именно липсата на коопериране е в основата на проблемите за производителите на зеленчуци. Затова и през новия програмен период ще има мярка, която да стимулира обединението на производители. Кандидатстването по нея ще бъде облекчено, допълни още Греков.

Нови мерки по европейските фондове ще има и за първична преработка на продукцията, така че да се даде добавена стойност на продукцията. Така българските производители ще станат по-конкурентоспособни и ще бъдат спрени фалитите, които наблюдаваме в последните години. "Фалират свинекомплекси, фалират зеленчукопроизводители", обясни още Греков..

За министъра в момента българското земеделие е по-силно от всякога и имаме добри пазарни позиции с челни честа по износ на есенници и пролетни култури. В последните години обаче се появява дисбаланс и производителите се насочват повече към машинното производство и се пренебрегва ръчният труд.

Тази причина през новия програмен период ще има специални мерки за премахване на дисбаланса и ще има повече средства за производителите на зеленчуци, овощарството и за животновъдството.

По отношение на отглеждането на зеленчуци има още една пазарна ниша, която може да се развива. България притежава отлични генетични материали и нашите сортове, попаднали в модерни лаборатории, могат да са в основата на селектирането на нови, модерни сортове, посочи още земеделският министър.

През последните месеци е ограничена и контрабандата на зеленчуци и храни от трети страни. Наети са допълнително 500 души, които осъществяват контрол по границите. Нелоялната конкуренция на вносните стоки също е сочена като проблем за земеделските производители у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още