IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Дацов: В периоди на криза трябва да се правят реформи

Понижението на износа, безработицата и дефлацията са резултат именно от липсата на реформи, смята икономистът

15:41 | 19.04.14 г. 1
Л. Дацов: В периоди на криза трябва да се правят реформи

Ако правителството не направи реформи или поне да представи визия за такива до септември, ще загуби малкото позитиви, натрупани в началото, коментира в пред телевизия Bulgaria on Air икономистът Любомир Дацов.

Провеждането на реформи е единственият шанс на това правителство да бъде преизбрано, посочи още бившият заместник-министър на финансите. Той подчерта, че негативните данни за понижението на износа, за безработицата и дефлацията са резултат именно от липсата на реформи през последните пет години.

Дацов подчерта, че икономиката се възстановява много бавно и през следващите две години много трудно ще бъдат достигнати очакваните 2% ръст.

„Отказът от реформи да вървиш напред не е  отлепване от дъното, а стоене в блатото,” коментира Дацов и подчерта, че въпреки обявените механизми за облекчаване на бизнеса, управляващите влошават бизнес климата.

За пример икономистът посочи приетите изменения в Закона за потребителските кредити и промените в Закона за защита на конкуренцията, насочени към търговските вериги. Измененията в последния законопроект, по думите на Дацов, ще ударят „хората, които предлагат най-ниските цени на продуктите. Производителите няма да бъдат засегнати и в крайна сметка цените може и да се повишат”.

Припомняме, че един от вносителите на промените в Закона за защита на конкуренцията - Корнелия Нинова, обаче смята, че цените всъщност ще намаляват. Търговските вериги вече няма да могат да оказват натиск върху цените, но за сметка на това ще бъдат премахнати безсмислени такси, налагани досега от търговците. 

Любомир Дацов е категоричен, че правителството постоянно изпраща лоши сигнали към бизнеса.„Реиндустриализация се прави с политика, с подобряване на климата, така че да се привлекат инвестиции. Може да се инвестира в наука, така че да се привлекат инвестиции в технологии, например”, заяви още той.

Икономистът посочи още, че при изготвянето на бюджета са заложени нереално високи приходи. Неговата прогноза е, че дефицитът ще бъде удържан до заложените нива.

„Оттук, за да компенсират неизпълнението в приходната част ще трябва да направят нещо за намаляване на разходите, вероятно на капиталовите разходи, за да компенсират”, коментира икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 9 години
Все повече става ясно че правителството на Орешарски се очертава като една голяма ПАУЗА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още