IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 април

07:38 | 23.04.14 г.
Преглед на печата за 23 април

След три месеца кредитите ще се погасяват предсрочно без такса

В. Капитал Daily

След три месеца кредитополучателите ще теглят заеми при принципно нови условия. Това се отнася само за кредитите за физически лица – жилищни ипотечни, потребителски и т.нар. бързи заеми. Новите условия ги засягат в различна степен, като най-малко са измененията за потребителските кредити, отпускани от банките.

Най-съществени са тези по ипотеките и бързите заеми. Новите условия са резултат от промените в Закона за потребителския кредит, приети на 9 април от народното събрание. Влизат в сила три месеца след обнародването им в Държавен вестник. Новите правила бяха публикувани вчера - 22 април 2014 г. Това означава, че в средата на лятото те вече ще са в действие.

Столичната община отново ще избира проекти за центъра

В. Сега

Комисията за защита на конкуренцията отмени класираните проекти за нова визия на центъра на София за две от общо четирите зони в конкурса. Столичната община ще трябва да преразгледа отново проектите за втора и трета зона. КЗК е намерила пропуски в отразяването на работата на журито, което е довело до липса на прозрачност при оценяването на проектите. "От протоколите не става ясно по какъв начин са оценени конкурсните предложения на участниците, поради което оценките са обосновани само формално", пише в решението. КЗК връща процедурата по тази позиция на етап разглеждане, оценка и класиране на конкурсните проекти.

Държавата планира двойно повече от необходимите пари за медийни пакети

В. Сега

1.5 млн. лв. се готви да отпусне държавата за агитацията по евроизборите на партиите, коалициите и независимите кандидати без държавна субсидия. За това се разбра вчера, след като ЦИК гласува становище по предложение на финансовото министерство заложените в план-сметката за вота 2 млн. лв. да се намалят с 490 хил. лв. Според новия Изборен кодекс партиите и коалициите получават по 40 хил. лв., а независимите претенденти по 5000, с което им се осигурява равен достъп до медиите по време на кампанията. Сумата обаче е необяснимо висока, тъй като и най-грубите сметки за регистрираните вече формации и кандидати сочат, че тя не би трябвало да надвишава 650 хил. лв.

Сменят българския директор в ЕБВР

В. Стандарт

Стефка Славова, директорът за България, Полша и Албания в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), най-изненадващо беше свалена от длъжност по средата на мандата й. Решението е взето от Министерски съвет на подпис, научи "Стандарт". На нейно място е определен Калин Митрев, който вече е бил на този пост два мандата. Митрев е съпруг на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Стефка Славова е на този пост от 1 февруари 2010 г. Тя е първият член на Борда на директорите на банката от България, председател е и на комитета по бюджет. По време на нейния мандат дейността на ЕБВР в страната ни се активизира и за по-малко от четири години са финансирани проекти на стойност 1,1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още