IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското производство се сви за четвърти пореден месец през април

Песимистичните данни изпратиха юана до най-ниското му ниво от средата на декември 2012 г.

09:29 | 23.04.14 г.
Китайското производство се сви за четвърти пореден месец през април

Китайската производствена активност се сви за четвърти пореден месец, показвайки, че усилията на китайското правителство за съживяване на втората по големина икономика в света продължават да имат ограничено въздействие.

Изготвяният от HSBC и Markit Economics индекс на мениджърите по покупките в производствената сфера се повиши до 48,3 пункта през април в сравнение с отчетените 48 пункта през март. Въпреки това измерителят остана на червена територия за четвърти пореден месец, предава WBP Online. Всяко ниво под 50 пункта е индикатор за свиване на активността.

Месечните данни на HSBC и Markit Economics за производството в Китай се публикуват преди правителствения доклад по темата. Tе са най-ранният индикатор за състоянието на сектора в азиатската страна.

"Вътрешното търсене показа леко подобрение и дефлационният натиск отслабна, но все още са очевидни рискове за растежа. Държавният съвет предостави нови мерки в подкрепа на растежа и заетостта след представянето на данните за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие. Въпреки че първоначалното въздействие вероятно ще бъде ограничено, те сигнализираха готовността си да направят повече, ако е необходимо. Смятаме, че повече мерки могат да бъдат обявени през следващите месеци, като Китайската централна банка ще запази достатъчна ликвидност", посочи Хонбин Чу, главен икономист за Китай в HSBC.

Китайският юан спадна до най-ниското си ниво от средата на декември 2012 г. след новината за четвъртия пореден месец на свиване на производствената активност. Тревогите се пренесоха и на капиталовите пазари в страната, които отчитат отстъпления по време на търговията в сряда.

По-рано тази година китайските централни банкери разшириха дневния търговски диапазон на валутата си до 2% от досегашните 1% в опит да експериментира с конвертируемостта на паричното средство. Въпреки това повишената гъвкавост все още не е отразена в икономическите резултати на производствения сектор.

Повече за производствения сектор на Китай може да научите от разговора на Делян Петришки от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още