IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама и Абе държат ключа за един от най-големите търговски пактове в света

Предстоящата среща на Транс-тихоокеанското партньорство може да положи основите за трудни отстъпки от страна на Вашингтон и Токио

10:56 | 23.04.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обама и Абе държат ключа за един от най-големите търговски пактове в света

Тазседмичната среща между президента на САЩ Барак Обама и японския премиер Шиндзо Абе в Токио може и да не успее да даде началото на един от най-големите търговски пактове в света, но вероятно ще придаде така необходимия тласък на преговорите.

Основният елемент на стратегията на Обама спрямо Азия – Транс-тихоокеанското партньорство (Trans-Pacific Partnership – TPP), ще свърже двуцифрен брой азиатско-тихоокеански икономики чрез премахване на бариерите пред търговията и хармонизиране на регламентите в пакт, обхващащ 40% от световната икономика и една трета от цялата глобална търговия.

След четири години на преговори и пропуснати срокове преговарящите от няколко страни посочват, че се надяват срещата на върха в четвъртък да положи основите за трудни отстъпки, включително и евентуалното отлагане на японската протекционистична позиция по отношение на говеждото месо, захарта, млечните продукти и пшеницата. Стъпка, която може да разшири доверието между партньорите в TPP.

"Това, да се ​​надяваме, ще осигури известна яснота за нивото на амбиция сред страните от TPP", заяви министърът на търговията на Нова Зеландия Тим Гросър, цитиран от Ройтерс.

Белият дом се надяваше да финализира сделката още през миналата година, но бе изправен пред разногласия сред част от страните, като например японски вносните мита върху селскостопанските продукти. Токио се бори да запази тарифите за внос в пет селскостопански категории: ориз, пшеница, млечни продукти, захар и говеждо месо и свинско месо.

Междувременно Вашингтон търси начини за защита на американските автомобилопроизводители от японските си съперници.

Експерти виждат признаци на отстъпки, особено от страна на японските власти при защитата на вижданията им спрямо говеждото месо, захарта, млечните и пшеничните продукти. Един оптимистичен сценарий през тази седмица ще включва заявка, че се очакват конкретни резултати в скоро време, може би през следващия месец, когато преговарящите ще се срещнат отново във Виетнам.

Високопоставен американски представител посочи, че срещата на върха вероятно ще изготви единна декларация за преминаване към следващ етап с оглед на дадената зелена светлина от някои индустриални групи.

"Мисля, че това ще бъде нещо, което ще ни даде увереността да кажем, че сме постигнали значителен напредък.“ Нашите преговарящи ще продължат да работят за споразумението", отбеляза Джеймс Фатрий, старши директор за Япония и Корея в Американската търговска камара във Вашингтон.

Същевременно един неуспех в тазседмичните преговори може да забави амбициозния пакт, подкопавайки основата на търговската политика на Обама. Едно споразумение между Съединените щати и Япония е от решаващо значение и за другите страни, ангажирани в TPP – Австралия, Бруней, Чили, Канада, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам.

Длъжностно лице от страна от развиващия се свят, участваща в преговорите, посочи, че неуспех на посещението на Обама в Азия може да постави под сериозен въпрос и бъдещето на TPP.

"Всички искаме да бъдем оптимисти за постигане на сделката. Реалността на базата на заявките, направени от отговорните лица, обаче е, че все още съществуват важни различия, които трябва да бъдат преодолени", посочи представителят.

Партньорите нямат официален краен срок за приключване на преговорите или за постигане на напредък в ключовите области. Експерти обаче твърдят, че една отворна времева рамка, е малко вероятно да успее да мотивира Япония.

"Моят опит показва, че те често са непредвидими до последната минута", каза бивш американски преговарящ, който е бил ангажиран с японските представители в предишни търговски преговори. "Какво ще мотивира преговарящите, особено японските търговски представители, за решаване на привидно неразрешими спорове в прогнозния краен срок?", пита се той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 9 години
Абе, без пари ама може да е гарнирано с изобилие от студ, глад и бой по каската......., така да се каже..... 6D :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
То стана по-интересно от "Дързост и красота"!И киното е без пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
е ей тука да види американеца колко са цъФнали, глей бе nр.4 глей бе ***, че ми е писнало на пискюла от такива *** кат тебе ...http://***.huffingtonpost.com/news/detroit-bankruptcy/32 States Now Officially Bankrupt: $37.8 Billion Borrowed From Treasury To Fund Unemployment; CA, MI, NY Worsthttp://***.zerohedge.com/article/32-states-now-officially-bankrupt-378-billion-borrowed-treasury-fund-unemployment-ca-mi-ny-whttp://***.globalresearch.ca/thirty-two-states-are-now-officially-bankrupt/19292
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
на *** Нр 2 можеж да напрайш една тръба само
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
d333
преди 9 години
Къф ключ ве.... то на катинара пише "Made in China" :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
също така държат ключа и за най-големия фалит в света, който предстои с печатниците им на тея *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
edimi
преди 9 години
"совалки", стойки и чалъми, та да се попречи, както става ясно, на Русия да стигне до източно-азиатските пазари през двете Кореи и да продава там газ.Не студена, ами доста се разгорещява "войната"....Сериала тече, настанете се удобно, екшъните предстоят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още