IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата активност на БФБ продължава

Положителните очаквания за отчетите вероятно са калкулирани, но потвърждаването им може да привлече още пари към пазара, смята Благовест Крачев от Карол

18:02 | 23.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Слабата активност на БФБ продължава

Водещият борсов индекс – SOFIX, прекъсна серията от три поредни повишения (с общо 1,2%), след като се понижи с 0,3% в днешната сесия до ниво от 600,68 пункта при оборот от 219 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на плюс 0,1%, а от началото на годината е нараснал с 22,2%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 спадна с 0,4% до 121,29 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,1% до 443,57 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT нарасна с 0,9% до 96,79 пункта.

„На БФБ продължава тенденцията от последните дни на слаба търговия. Търсенето на акции в момента е умерено, а ниската активност допълнително кара инвеститорите да не бързат с решенията си. Като цяло има положителни очаквания за предстоящите тримесечни отчети, което вече би трябвало да е калкулирано в цените на акциите, но пък потвърждението на тези очаквания може би ще доведе до насочване на още пари към пазара", заяви за Investor.bg Благовест Крачев*, брокер в ИП Карол.

"Активно предлагане на акции също липсва в момента. Несигурността в региона в геополитически план засега не кара наскоро влезлите инвеститори да продават. Това което се вижда е, че и по-големите европейски пазари не отразяват крайно негативно ситуацията в Украйна, което също създава известна стабилност на цените и на БФБ. Позитивно според мен в случая е, че при текущата корекция на пазара, акциите не поевтиняват осезаемо, а при отделни позиции движението е дори възходящо. Не очаквам конкретни събития и в следващата седмица преди дългия уикенд“, коментира той.

Търговията с акции на борсата възлезе на 413 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Химимпорт (-0,1%) – 113 хил. и Спиди (-0,4%) – 110 хил.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 46 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 15/26, а при 5 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение са акциите на Софарма имоти АДСИЦ (+2,7%) и ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ (+2,1%), а с най-голямо понижение са книжата на Топливо (-3,5%) и ПИБ (-1,6%).

Акциите на Фазерлес се понижиха с 1% до 49 лв. за брой. Дружеството ще гласува за дивидент от 1 лв. на акция. Общата сума за дивиденти възлиза на 515 хил. лв., което представлява 75% от нетната печалба на компанията за миналата година в размер на 684 хил. лв. Предлага се остатъкът от печалбата да се отнесе към неразпределената, достигайки по този начин 1,933 млн. лв. При непредвидимата икономическата ситуация е нормално да запазим резерви, посочват от СД.

Книжата на Софарма Трейдинг спаднаха с 1,1% до 4,60 лв. за акция. Вчера дружеството поскъпна с 4,5% преди да съобщи, че печалбата преди данъци за март се е повишила с 8,7% на годишна база до 962 хил. лв., след като продажбите на стоки са нараснали със 7,3% до 44 млн. лв. За първото тримесечие на годината компанията реализира ръст от 37,5% на годишна база на печалбата преди данъци до 3,393 млн. лева при продажби от 143,9 млн лева.

Акциите на Агрия Груп отстъпиха с 0,6% до 8 лв. за ценна книга преди холдингът да съобщи, че придобива БД Агри ЕООД и БД Фарм ЕООДКомпаниите от Североизточна България са с право на собственост и права на арендуване на общо 24 535 дка земеделски земи.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 4
melon
преди 9 години
Смешни обороти. Една каса в супермаркет сигурно прави толкова..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още