IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX поднови възходящото движение

Акциите на ЧЕЗ Разпределение поскъпнаха с 10% след новината за предложения дивидент

18:03 | 24.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SOFIX поднови възходящото движение

След като вчера прекъсна тридневна положителна серия, днес водещият борсов индекс SOFIX поднови възходящото движение, като се повиши с 0,8% до ниво от 605,56 пункта при оборот от 257 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на плюс 0,9%, а от началото на годината е нараснал с 23,2%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 нарасна с 1,4% до 122,97 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,2% до 444,37 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT спадна с 0,5% до 96,30 пункта.

"Днес борсовият импулс бе подхранен от позитивните новини свързани с местни емитенти и продължаващия бичи тренд на борсовите измерители зад океана. Борсовият ентусиазъм бе подхранен от новината, че ръководството на ЧЕЗ Разпределение България ще предложи разпределяне на дивидент от 250 лева на акция. Акциите на Петрол също бяха на гребена на боровата вълна след като компанията обяви протокола от Общото събрание, който официално потвърди решението за увеличение на капитала. Поредното прехвърляне на акции от капитала на Медика изведе акцията на челна позиция сред най-поскъпващите в рамките на деня", коментира за Investor.bg Тихомир Каунджиев, финансов аналитик и инвестиционен консултант в ИП Бета Корп.

Търговията с акции на борсата възлезе на 1,026 млн. лв., като с най-голям оборот бяха Българска роза – Карлово 

Свързани компании:

 (+10%) – 205 хил.

Акциите на ЧЕЗ Разпределение поскъпнаха до 1760 лв. за брой, след като след края на вчерашната сесия стана ясно, че ръководството на дружеството предлага дивидент от 250 лв. на акция. Само преди няколко месеца бе отхвърлено предложение на ПОК Доверие за дивидент от 1 000 лв. и сплит на акциите

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 53 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 24/18, а при 11 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст, освен Българска роза и ЧЕЗ, са акциите на Медика 

Свързани компании:

 (-5%).

Акциите на Петрол поскъпнаха до 4,30 лв. за брой, след като Общото събрание на дружеството гласува за увеличение на капитала с 50%. Компанията ще опита да пласира акции за 273 млн. лв., като увеличението ще е успешно при набирането на 200 млн. лв.

Книжата на Стара планина 

Свързани компании:

 се повишиха с 2,2%. Холдингът очаква 7% ръст на продажбите за първата третина на 2014 г. За първите три месеца на годината компанията е реализирала 10% ръст на консолидираните продажби на годишна база

Акциите на Албена Инвест 

Свързани компании:

 се понижиха с 1,5%. Холдингът ще гласува за кредитиране на Приморско Клуб, като може да отпусне заем в размер на до 4 млн. лв. за инвестиции и подобряване и реновиране на материалната база.

Книжата на Агрия Груп  A72/AGR поскъпнаха с 2,5% след вчерашната новина, че холдингът придобива БД Агри ЕООД и БД Фарм ЕООДКомпаниите от Североизточна България са с право на собственост и права на арендуване на общо 24 535 дка земеделски земи.

Днес нямаше сделки с акциите на Слънчо 

Свързани компании:

. Печалбата на компанията спадна наполовина за първото тримесечие, като приходите от продажби за периода са се понижили с 13% на годишна база.

Нямаше сделки и с книжата на ФЕЕИ 6EE/FEEIАДСИЦ-ът привлече 1,01 млн. лв. чрез увеличението на капитала си. Това представлява 3,6% от максималния размер на увеличението в размер на 28 млн. лв.

Северкооп-Гъмза Холдинг АД 6S4/GAMZA съобщи, че акционерът Селена Холдинг АД е увеличил дела си от 10,3% на 28,3% в резултат на придобиване чрез вливане на акционера Рейнхам България ЕООД. Днес нямаше търговия със Северкооп-Гъмза.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още