IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават началната заплата на младите учители от 1 юли

Обсъжда се увеличението да е между 30 и 50 лв., съобщи министърът на образованието Анелия Клисарова

17:38 | 24.04.14 г.
Увеличават началната заплата на младите учители от 1 юли

От първи юли тази година ще има повишение на началната заплата на младите учители до 35 години. Обсъжда се то да бъде между 30 и 50 лева, като сега се правят разчетите. Това съобщи министърът на образованието и науката Анелия Клисарова на дискусия за необходимите политики и практики за привличането и задържането на млади хора в учителската професия.

Сега началните заплати на младите учители в училищата са различни - има заплати от 450 лева и от 500 лева за младите педагози, но те се определят от училищните директори, каза министър Клисарова, цитирана от БТА.

Министерството на образованието и науката подготвя стратегия, която да мотивира младите учители да влязат в клас, а опитните учители да останат в училище, допълни тя.

Клисарова отбеляза, че се предвижда социален пакет, като първата стъпка от него е отделянето на средства през тази година за плащане на средства за личния транспорт на учителите, които преподават в училища в отдалечени населени места. Водим разговори и с общините за възможни жилища за учителите, които искат да работят в по-малките населени места, добави министърът.

Тя за пореден път заяви, че учителската професия трябва да стане регулирана професия и да изисква строго определени учебни планове и стандарти, за да се гарантира качеството в образованието. Това означава, че педагогическите факултети в университетите трябва да имат единни стандарти за качествата и уменията, които трябва да имат висшистите, завършващи педагогика, обясни министър Клисарова.

Трябва да има стажант-учители и това да са студентите в трети, четвърти или в пети курс, които да имат платени стажове в училищата, каза образователният министър. По думите на Анелия Клисарова средствата за тези стажове могат да се финансират пилотно от оперативните програми на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още