IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Мониторинговият механизъм над България трябва да бъде продължен

Политическата класа в страната трябва да се придържа към ценностите на ЕС, настоява кандидатът за председател на ЕК

22:57 | 24.04.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Юнкер: Мониторинговият механизъм над България трябва да бъде продължен

Според Жан-Клод Юнкер мониторинговият механизъм на Брюксел над България в областите правосъдие и вътрешен ред трябва да продължи, „докато политическата класа в страната се научи да се придържа към европейските ценности“. Приоритет на следващата Европейска комисия трябва да бъде намаляването на енергийната зависимост от Русия, заяви кандидатът на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия в интервю за БНР.

„Смятам, че това наблюдение трябва да продължи, ефектът му да се оценява отвреме-навреме, и ако има напредък – да признаем, че го има. Аз се надявам, че България ще постигне този напредък възможно най-скоро. Европейският съюз би бил незавършен без нея. Винаги съм бил „за” приемането й“.

„В деня, в който България изпълни изискванията за Шенген, може да бъде приета“, каза още политикът от Люксембург. "Аз не принадлежа към този лагер, който е против страната да влезе в следващите 10 години. Тя постигна много, но трябва да положи още усилия. Когато е готова, ще бъде приета - и това не е въпрос на идеология или на антибългарски реакции", отбеляза той.

"Докато бях премиер, аз бях от лагера, който търси единодушие и подкрепях присъединяването на България към Шенген, но трябва да приемем, че има страни, които са много скептични, може би заради огромния брой области в България, които са засегнати от корупция. Тези страни искат да бъдат сигурни, че това няма да постави под заплаха шенгенската зона", коментира още Юнкер.

По думите му България трябва да се опита да отговори на тревогите на тези държави. "Друг въпрос е, че някои от тези страни, криейки се зад изискването за единодушие, така и не дадоха на българските власти ясна представа какво искат от тях. Не знам и доколко те самите имат пълна представа каква точно е ситуацията в България", заяви той.

„Трябва да сменим енергийните канали, защото и от политическа, и от икономическа гледна точка е лошо да сме толкова зависими от Русия, колкото сме в някои части на Европейския съюз. Заради тази зависимост на някои страни ние можем лесно да бъдем политически изнудвани от Русия", заяви още бившият премиер на Люксембург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
tonitov
преди 9 години
Стига с тоя Евросъюз, да идват руските посредствени протежета, да ни оградят и отново "задоволят". Ще клепаме и ще кльопаме, какъв живот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Да, ако наистина притискат нашите политици ... не са свършили добра работа от ЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 9 години
Както се вижда, и от самолет и отдалеч, така са се стресирали, трепетликат направо :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
deant
преди 9 години
Ей умря *** и добре, че си ти да ги похвалиш евротиквите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Няма лошо българските политици да са под подтоянен натиск от ЕС, защото гражданският контрол на политиката в България е близък до нулата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още