IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижения на БФБ при нисък оборот

SOFIX бе повлечен надолу от спадове от над 5% при ПИБ, Булгартабак и Софарма

18:23 | 07.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Понижения на БФБ при нисък оборот

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, започна новата седмица с понижение от 2,4% в днешната сесия до 551,08 пункта при оборот от 191 хил. лв., воден от спадове от над 5% при ПИБ, Булгартабак и Софарма. Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 се понижи с 1,8% до 109,04 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 1% до 419,38 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT се покачи с 0,4% до 94,61 пункта.

„Днес търговската сесия на БФБ бе доста скучна на фона на борсовата активност от предходните две седмици. Общият обем на 10-те най-търгувани акции имаше дял от над 75% от общият оборот в рамките на деня. Сред губищите пазарна капитализация компании се наредиха Първа Инвестиционна Банка, Софарма, Химимпорт и Централна кооперативна банка, които бяха подложени на натиск от страна на продавачите. Интерес за покупки имаше спрямо акциите на Агрия Груп Холдинг и Софарма имоти АДСИЦ“, коментира за Investor.bg Тихомир Каунджиев*, инвестиционен консултант в ИП Бета Корп.

Търговията с акции на борсата възлезе на 298 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Химимпорт (-1,9%) – 62 хил., ЦКБ (-0,6%) – 40 хил., М+С Хидравлик (-0,2%) – 38 хил. и Агрия Груп (-1,1%) – 26 хил.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 48 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 15/27, а при 6 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Софарма имоти АДСИЦ (+5,1%), а с най-силен спад са книжата на ПИБ (-7,2%) и Софарма (-6,4%).

Акциите на ПИБ спаднаха със 7,2% до 3,48 лв. за брой. През миналата седмица те се бяха възстановили (+32%) до 3,75 лв., след като предния петък се сринаха с 24% до 2,84 лв. след криминалната атака срещу финансовата институция и последвалата паника, след която банката изплати на клиенти общо над 800 милиона леваВ петък ПИБ обяви, че ще възстанови изгубените лихви по изтеглените депозити, като клиентите ще имат възможност да депозират обратно своите средства до края на юли.

През миналата седмица Софарма отчете 18% спад на износа през май на годишна база. Продажбите за вътрешния пазар запазват размера си, а общият резултат е понижение с 14%. Спадът на продажбите за износ се дължи основно на стагнацията на украинския пазар и затруднения достъп до източните региони на Украйна.

Книжата на Булгартабак поевтиняха с 6,9%. Общото събрание на холдинга от 30 юни, чийто протокол бе публикуван чрез БФБ след края на днешната сесия, е одобрило сключването на договори за поръчителство с Юробанк България АД, с които се поемат задължения за съответно 30 млн. лв. и 10 млн. лв., обезпечаващи кредити на банката към София-БТ АД и Плевен-БТ АД. Събранието е одобрило и прехвърлянето на притежаваните от Булгартабак 32,6% от капитала на Табак Маркет АД на Благоевград БТ АД. 

Акциите на Еврохолд се понижиха с 1%, а тези на дъщерното Евроинс - с 2,3%. Консолидираната загуба на холдинга намалява с 62% за първото тримесечие, като с най-голяма загуба за периода са застраховането и здравното осигуряване.

Книжата на Юрий Гагарин спаднаха с 2,9%, след като през миналата седмица скочиха с близо 50%, след като правителството одобри поправка в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с която се отменя забраната за производство на цигарени гилзи (заготовки за цигари, представляващи филтър, заедно с хартията, предназначен за пълнене с тютюн). Поправката в закона днес бе внесена в Народното събрание.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още