IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радослав Николов: SAP Labs България очаква ръст от 25-30% за 2014 г.

България е една от локациите с висока добавена стойност за компанията, смята изпълнителният директор на един от основните развойни центрове на SAP

10:37 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Радослав Николов:&nbsp;Навлизането на нови ИТ компании на българския пазар със сигурност обостря допълнително недостига на кадри в страната. <em>Снимка: SAP Labs</em></p>

Радослав Николов: Навлизането на нови ИТ компании на българския пазар със сигурност обостря допълнително недостига на кадри в страната. Снимка: SAP Labs

Радослав Николов е изпълнителен директор на SAP Labs България - един от основните центрове за развойна дейност на SAP, от началото на 2014 г. Николов се присъединява към екипа на  SAP Labs България преди 11 години. Той започва кариерата си като старши програмист и ръководител на екип. След това преминава през всички позиции в йерархичната структура до ролята на глобален лидер и вицепрезидент "Развойна дейност", която комбинира успешно с позицията на изпълнителен директор за България.

В момента ръководи екип от над 200 човека, които разработват стратегическата за SAP платформа за облачни приложения - SAP HANA Cloud Platform. Радослав е завършил магистратура във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, а след това и програма по лидерство във водещия университет по бизнес администрация – INSEAD.

Интересът му към ИТ датира от началото на 90-те години, когато е и първата му среща с „Правец 8С”, а успешното му участие в математически състезания го окуражава да избере висше образование в ИТ сферата.

С него разговаряме за плановете на SAP Labs за България и за бъдещето за българските ИТ компании.

Г-н Николов, наскоро SAP обяви, че разкрива нови работни позиции в развойното си звено SAP Labs България. Колко служители ще бъдат назначени и на какви позиции?

Създаден преди 14 години, развойният център SAP Labs България е едно от ключовите подразделения на SAP SE. При нас над 540 софтуерни професионалисти работят по последните in-memory и облачни SAP технологии. До края на 2014 г. се очаква да надхвърлим 650 души. 

Инвестицията за разширяване е главно в сферата усъвършенстването на потребителския интерфейс (UI). Сформираме напълно ново UI звено, което ще отговаря за създаването на атрактивни и интуитивни SAP приложения. Това доведе до откриването на свободни (и към днешна дата) позиции на всички нива – от младши специалисти до софтуерни архитекти и продуктови мениджъри, а търсеният опит е в сферата на JavaScript, HTML 5, CSS, jQuery, AngularJS.

Разбира се, освен планираните нови постъпления предвиждаме растеж и в останалите вече съществуващи направления, които активно допринасят към портфолиото на SAP – Cloud и In-Memory технологии, сигурност, поддръжка и консултиране на клиенти.

Преди по-малко от месец SAP обяви, че ще съкрати над 2000 работни места заради пренасочването си към технологии, базирани на облачен принцип. Същевременно обаче само за тази година германският софтуерен производител планира да назначи около 3000 нови служители, така че като цяло броят им ще расте. Означава ли това, че компанията преструктурира бизнеса си и това води към промени в изискванията към персонал? Какви са тези нови изисквания?

Настоящата “Simplicity” стратегия на SAP има за цел превръщането на компанията в Облачната (THE Cloud) компания, задвижвана от SAP HANA – интелигентната компютърна система, която обработва и анализира огромни обеми данни в реално време. Имайки предвид, че компанията притежава голям брой малки развойни центрове в над 100 локации, преструктурирането и консолидирането им към развитите такива в един момент се оказа ключово за нейната ефективност.

И тук единствената цел е SAP да предоставя все по-гъвкави, по-интуитивни бизнес решения и продукти, с които потребителите да работят по-бързо и по-лесно. А това може да стане както с концентрация на усилията и уменията основно в развитите и ключови за SAP звена, така и с продължителна инвестиция на компанията в иновационно лидерство.

От гледна точка на изискванията на компанията към персонала – те остават непроменени.

Защо точно в България компанията разширява дейността си? Какви предимства има България като аутсорсинг дестинация пред своите конкуренти?

Това, което най-много привлича SAP да инвестира в България, е качеството на младите ИТ специалисти и доброто развитие на ИТ индустрията в страната. Тя успешно създава услуги с все по-висока добавена стойност и ефективност. Важна роля в доброто ни позициониране като доказана ИТ дестинация играе и културната ни близост с останалите европейски държави (сходен начин на мислене), както и това, че сме част от ЕС.

Вече над 14 години SAP Labs България дава своя неоспорим ИТ принос и е доказателство за това, че България е една от локациите с висока добавена стойност - както в международен план към глобалната SAP стратегия, така и в икономически и финансов.

Що се отнася до outsourcing-a – лично за мен, той е началната стъпка, която една ИТ компания следва да направи, търсейки нови таланти и икономически ефект. Оттам нататък трябва да се вземат предвид други ключови възможности като например дистрибутиране, мащаб (scale), а защо не и комбинацията от мащаб и outsourcing или „scale – sourcing“ – много глобални компании днес имат развойна дейност „around the clock“, или 24 часа и 7 дни в седмицата.

Последна актуализация: 20:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още