IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия е разочарована от съкращенията в Microsoft

Близо 1100 финландци се очаква да останат без работа

14:18 | 21.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Финландия е разочарована от съкращенията в Microsoft

Според Финландия Microsoft Corp. е задължена да гарантира на служителите в скандинавската страна, които ще са засегнати от масовите съкращения на работни места, адекватна подкрепа за превенция на по-нататъшните сътресения на пазара на труда.

Американският производител на софтуер планира да съкрати около 1100 работни места във Финландия като част от глобалното съкращаване на 18 000 работни места. Около 12 500 от съкращенията са свързани с интегрирането на мобилното подразделение, което бе придобито от Nokia Oyj през април. 

„Разочарован съм от Microsoft, които при сделката с Nokia заявиха, че са ангажирани с Финландия", заяви финансовият министър на Финландия Анти Рине пред местния вестник Helsingin Sanomat, цитиран от Bloomberg. По думите му съкращаването на 12 500 от общо 30 000 служители на Nokia не може да се нарече ангажимент.  

Скандинавската държава, където безработицата вече е над 10%, се притеснява, че обявената чистка ще бъде нов шок за икономиката ѝ и се надява Microsoft да удържи на обещанието си за построяване на нов център за данни в страната.

„Въздействието тук ще бъде доста значително“, казва Каспър фон Коскул от Nordea Bank AB, базирана в град Пори. „Ние сме една далечна земя, така че трябва да бъдем по-привлекателни за компаниите, за да инвестират тук“.

Икономиката на Финландия се свива за трета поредна година, отчасти повлечена надолу от Nokia, която продаде своя мобилен бизнес на Microsoft, след като загуби надпреварата за пазара на смартфони с Apple Inc. и Samsung Electronics Co. Досега правителството се бори напразно с покачващата се безработица, която нарасна през май до 10,7 на сто. Microsoft има около 4700 служители във Финландия. 

Брутният вътрешен продукт на Финландия се е свил с 25 на сто, или повече от 10 млрд. евро, с сравнение с 2007 г., след като търсенето на потребителска електроника спада, а продажбите на хартиената промишленост също се свиват, заяви министерството на икономиката през май. Сега то се опитва да привлече центрове за данни, хвалейки се с отлична инфраструктура и с електрическа мрежа, която е била спирана заради авария само веднъж за последните 30 години.

„Намерението на Microsoft да намали броя на работните места и във Финландия е лошата новина, от която се опасявахме“ казва социалният министър Лаури Ихалаинен. „Най-малкото сега може да се очаква, че концернът ще създаде надежден пакет за подкрепа на тези, които ще бъдат принудени да напуснат, подобно на онова, което бе предложено на хората, съкратени от Nokia". 

Една от възможните компенсации вероятно ще е новият център за данни. През септември 2013 г. Microsoft обяви, че ще инвестира в строежа му в страната 250 млн. евро. Според финансовия министър на страната Анти Рине Microsoft „трябва да се придържа към своя план, за да компенсира съкращенията на работни места“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Финландците са корав и способен народ. Не е ясно дали тези съкращения са нещо лошо или оставането на улицата на толкова способни специалисти, ще роди нов технологичен гигант, както съкращенията на IBM в Германия на времето родиха SAP.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Според Финландия Microsoft Corp. е задължена да гарантира на служителите в скандинавската страна, които ще са засегнати от масовите съкращения на работни места, адекватна подкрепа за превенция на по-нататъшните сътресения на пазара на труда.----Първо никой на никого не е длъжен.Второ когато искате да живеете в капитализъм, трябва да сте готови за някои негови минимални странични дефекти, като например - излишните работни места просто изчезват. Защото... прочети точка Първа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още