IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо 23 млрд. долара обезщетение са твърде много

Синтия Робинсън никога няма да получи пълния размер на присъденото й обезщетение от страна на тютюневия гигант RJ Reynolds Tobacco, смятат експерти

15:10 | 27.07.14 г. 7
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съд в американския щат Флорида осъди тютюневия гигант RJ Reynolds Tobacco на 23.6 млрд. долара, които компанията трябва да изплати на вдовицата на пушач, починал от рак на белия дроб преди 18 години. От производителя на цигари, в чието портфолио са марките Camel, Kool и Winston, определиха решението на съда като “нечестно и нелогично”, уточнявайки, че то ще бъде обжалвано. Адвокатът на ищцата, Синтия Робинсън, реагира на развръзката положително, наричайки съдебните заседатели “куражливи”.

Това е последното от много големи дела срещу тютюневи компании, както и делото с най-голямото обезщетение в историята на Флорида, заведено от един ищец заради смърт на негов близък. Проблемът е, че Синтия Робинсън никога няма да получи толкова много пари, пише Qz.com.

През 2003 г. Върховният съд на САЩ се произнесе по дело, заведено от Къртис Кембъл срещу застрахователната компания State Farm. Тогава застрахователите бяха осъдени да платят 145 млн. долара на американеца, който изразил несъгласие в предявеното му обвинение от страна на компанията, че е предизвикал пътен инцидент.

В крайна сметка Кембъл получи обезщетение от едва 1 млн. долара. Съдът тогава реши, че исканата сума пари е твърде голяма, и че е в нарушение на клаузата за справедлив процес на Четиринадесетата поправка на Конституцията на САЩ. В нея е записано, че обезщетенията за нанесени щети не трябва да надхвърлят стойността на самите щети в по-голямо съотношение от 9 към 1. “Нашето право и установените от него принципи демонстрират, че на практика рядко се случва ищеца да получи повече от 9 пъти размера на полагащото му се обезщетение,” коментират юристи.

Реакциите от това решение бяха незабавни, пише университетския вестник на правния факултет на Харвард по случай присъденото обезщетение от 2003 г., което значително надвишава 100 млн. долара.

Малко по-късно делото Бекмън Коултър срещу Flextronics приключва с присъждането на глоба от 931 млн. Експерти тогава споделят, че нанесените щети са значително по-малки и съотношението спрямо глобата и реално полагащото се обезщетение е 321 към 1. Само два месеца по-късно двете страни по делото сключват споразумение за изплащането на 23 млн. долара (съотношение от под 7 към 1).

Имайки предвид всичко това, експерти смятат, че Синтия Джонсън няма да вземе повече от 150 млн. долара и то след продължителна съдебна битка.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Patilan
преди 9 години
Всичко това доказва нещо която всяка съвестна майка знае - носете шапки на силно слънце !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
LuckyYou
преди 9 години
Вие все пак не правите разлика с това какво е било преди 40-50 години, делото е за водената тогава политика от цигарените компании и последствията от нея. Масирани реклами без чувство, милиони долари изсипани за маркетинг, различни филми, насърчаващи тютюнопушенето и най-важното - тогава компаниите са твърдяли, че цигарите са абсолютно безвредни! Реално мозъкът на всички е бил промиван с това "колко хубави са цигарите", вместо с това, че цигарите са едно от най-вредните неща в съвременното ежедневие.Съдът е присъдил това обезщетение, защото е знаел, че то ще бъде намалено след обжалването. И знаейки, че щетите нанесени на тази жена са за минимум 100 млн. долара. Това е правосъдие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Американската съдебна система е някакво тотално извращение! Това е най-големият бич за американската икономика, защото много значителна част от населението и фирмите вместо да мислят за бизнес и работа се чудят как може да осъдят другия! Чувал съм, че 50% от парите за здравеопазване в САЩ отиват за съдебни разходи, което е тотален абсурд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
popo323
преди 9 години
Пък и нали се сещате , всеки пушач знае за поне 3-4-*** пушачи доживяли до 98 години , след като са пушили по 8 кутии средно на ден . Те знаят ,че лекарите лъжат и по полезно нещо от цигарите няма , просто си измислят някакви болести които имат за цел да ги откажат от удоволствието им . Освен това винаги ще ви дадат за пример някой умрял на 35 год , който никога не е пушил , а пък ако не и пиел редовно по кило на ден , още по добре . Въобще какъв е смисъла да се спори с пушач или пък да му се дават обещетения , той знае ,че все от нещо трябва да се умре . Какво по хубаво от това , да са цигарите . Просто американците се чудят какви глупости да измислят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
popo323
преди 9 години
Пък и аз смятам ,че държавата реално печели от тъпите пушачи , повечето могат и да не ядат , но цигари ще си купят . Просто трябва да се следи стрикно да си плащат акцизите за да има постъпления :))) Другият ефект е ,че повечето развиват по често различни болести , това спомага фармацевтичните компании да развиват непрекъснато нови лекарства и да получават по високи приходи . И третият ефект е , че пушачите не доживяват пенсии или изплащенето и е по малко години . Така държавата икономисва доста средства , докато са активни , работят повечко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
popo323
преди 9 години
Не мога да разбера защо пушачите въобще претендират за каквото и да е обещетения , в крайна сметка всеки знае послествията и сам решава дали да пуши или не . Тук дори само от това ,че им забраниха да тровят другите по заведенията ореваха света . Да не говорич ,че масово тази забрана вечер не се спазва по заведенията и по логично е непушачите да съдят , че някой ги тровят незаконно . Ако се опитате да издърпате цигарата от устата на средно грамотният пушач той по скоро ще ви отхапе пръстите , за какви въобще обещетения после претендират . Освен да забраним цигарите , но това ще предизвика революция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още