IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски магнат строи апартаменти в Хонконг, по-малки от затворническа килия

Цените им започват от 250 000 долара

13:10 | 26.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Хонконгският имотен магнат Ли Ка-Шънг, който наскоро заяви, че неравенството в света го държи буден през нощта, създава следващата си имотна авантюра, насочена към живеещите в Хонконг, готови да купят и най-малкия апартамент, който можете да си представите, пише Quartz.

От 26-и юли компанията на Ли ще започне да продава „микроапартаменти“ за суми между 1,94 млн. и 2 млн. хонконгски долара (250 000 до 260 000 долара).

196-те миниатюрни апартамента са част от по-голям проект за 1 071 жилища и са сред най-евтините в Хонконг. По-интересното е, че са с площ от по-малко от 18 кв. м.

Най-малкият от апартаментите е с площ от 16,4 кв. м., от които 9 кв. м. дневна, 1,2 кв. м. кухня и почти 3 кв. м. баня. Това е само с 50% повече от затворническите килии в Хонконг.

Хонконг е един от най-пренаселените градове в света и третото най-скъпо място за купуване на жилище. Това е една от причините, поради които той стана известен с изключително малките места за живеене – от клетки, които служат за апартаменти до кабини и студиа, които са толкова малки, че могат да бъдат заснети само от тавана.

Досега компанията на Ли – Mont Vert, която е насочена към семейства от средната класа, е получила повече от 4 200 молби за едва 196-те апартамента, които се продават в рамките на първата фаза от развитието на проекта.

И това се случва въпреки факта, че купувачите дори не са разгледали апартаментите, които искат да купят. Законът в Хонконг изисква фирмата да представи всички жилища на разположение за разглеждане от потенциалните купувачи. Компаниите обаче могат да заобиколят това правило, ако докажат, че разглеждането не може да се случи. В случая на Mont Vert сградата е все още в строеж, така че посещението ѝ може да бъде опасно.

Някои жители на Хонконг твърдят, че цените са прекалено високи за апартаменти с такива размери.

Други критики към компанията, която осъществява проекта, са, че сградата не се намира в  центъра на града, а в северната област, която е на най-малко час път от центъра. При това строежът е започнат върху земя, която преди е била земеделска. Строежът се намира на север от гробище и електроцентрала, показва уебсайтът на Mont Vert.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още