IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите за сектора на имотите в Европа поемат все по-големи рискове

Банките остават водещ източник на финансиране за сектора на имотите въпреки резкия ръст на броя активни алтернативни кредитори

10:50 | 23.07.14 г.
Кредиторите за сектора на имотите в Европа поемат все по-големи рискове

Кредиторите за сектора на недвижимите имоти в Европа продължават да засилват апетита си за риск. В търсене на по-висока доходност все повече кредитори поглеждат към второстепенните пазари, към по-различни активи, както и към възможностите да финансират обещаващи строителни проекти, посочва се в нов доклад на консултантската компания Cushman&Wakefield.

Очаква се тази тенденция да продължи и през втората половина на годината. Затвърждава се и тенденцията за засилване на активността на алтернативните кредитори – дългови фондове, застрахователни дружества, пенсионни фондове, фондове за дялов капитал и т. н., за сметка на традиционните кредитори за сектора на имотите – банките.

Експертите обаче прогнозират, че делът на алтернативните кредитори ще остане стабилен на фона на процеса по „нормализация“ в банковия сектор и постепенното завръщане на банките като активни играчи в сектора на имотите.

Броят на кредиторите продължава да се увеличава

Броят на активните кредитори за сектора на имотите в Европа е нараснал с 47% спрямо първото тримесечие на 2012 г. до 182, сочат данните на компанията. Делът на алтернативните кредитори от всички активни кредитори се е увеличил от 16% в началото на 2012 г. до почти 40% в средата на тази година, сочи още статистиката.

Търговските банки обаче остават водещ източник на финансиране за сектора на имотите, въпреки че значително свиха кредитната си дейност през годините на кризата и продължават да продават активи, свързани със сектора на имотите. Над една трета от активните кредитори за сектора са търговски банки, а почти една пета са инвестиционните банки.

Дълговите фондове и фондовете за дялов капитал са малко под една трета от активните кредитори за сектора на имотите, а застрахователните компании – 10 на сто.

През първото полугодие са били отпуснати над 32,7 млрд. евро финансиране за сектора на имотите, показват още данните. Компанията обаче предупреждава, че със сигурност не е проследила кредитния пазар в пълния му обем.

Ключовите пазари са основна цел

Великобритания, Франция и Германия остават най-предпочитаните дестинации от кредиторите за сектора на имотите. Засилва се обаче интересът им и към периферните пазари заради възможностите за по-висока доходност. Като такива най-предпочитани са Испания, Португалия и Италия.

Обикновено на водещите европейски пазари на имоти кредиторите отпускат заеми за 65-70% от стойността на актива. Все повече обаче се увеличават заемите, които покриват по-висок дял на финансиране на сделките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още