IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ иска мораториум върху емитиране на нов дълг "във времето на безвластие"

Синдикалната организация настоява за реални и прогнозируеми цени на електричеството в нова енергийна стратегия

12:56 | 23.07.14 г.
КНСБ иска мораториум върху емитиране на нов дълг "във времето на безвластие"

КНСБ настоява за мораториум върху емитиране на нов дълг "във времето на безвластие" и докато не бъде намерен консенсус за новите енергийни мощности и големите проекти в сектора на енергетиката. Това обяви президентът на синдикалната организация Пламен Димитров при откриването на конференцията "Възраждане на индустрията в България - Анализ на сектор Енергетика".

Димитров допълни, че решенията за изграждането на нови енергийни мощности трябва да бъдат взимани в Народното събрание при максимална прозрачност, а не в затворени групи и по неясен начин, особено за проектите, които се финансират с публични средства.

Според него може да се търси и начин за формиране на държавен дълг и за задълженията на Националната електрическа компания, които не могат да бъдат компенсирани с цената на тока. Това обаче ще трябва да стане със съгласието на всички политически сили.

Припомняме, че преди месец Държавната комисия за енергийно и водно регулиране посочи, че държавната компания има над 1 млрд. лева дългове, свързани с инвестициите за АЕЦ "Белене" и "Цанков камък". Това са инвестиционни разходи и не са част от дейностите на НЕК като обществен доставчик. По тази причина и не могат да бъдат компенсирани с ценовите решения.

Лидерът на КНСБ препоръча следващият парламент да приеме енергийна стратегия, в която да бъде намерен балансът на подсекторите - производството на енергия от въглища, възобновяеми енергийни източници, ядрена енергетика и т.н. Тази стратегия трябва да бъде приета с консенсус между политиците и да отговори на въпросите какви мощности и кога да бъдат изграждани на територията на България.

Димитров посочи, че трябва да се върви към прогнозируемост на цената на тока и "тя да бъде такава, каквато е". Синдикалният лидер призна, че при това положение ще бъдат засегнати социално слабите българи и призова да се дефинира понятието "енергийна бедност".

"Реиндустриализацията стъпва на стабилна енергетика, прогнозируеми цени и инвестиции в човешкия капитал", допълни още Пламен Димитров.

За 13 месеца на власт кабинетът "Орешарски" не можа да работи в среда на консенсус, коментира от своя страна зам.-министърът на икономиката Иван Айолов. Той допълни, че разговорите за предоговарянето на дългосрочните договори с ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3, както и с производителите на зелена енергия, вървят много трудно. Пред журналисти той обясни, че до понеделник очаква нова среща с представители на централите, за да бъде подписан меморандум, изгоден за българската страна.

Айолов препоръча още да бъде подобрена кадровата политика в сектора, но основното е консенсус и воля да бъдат направени реформите в сферата. Зам.-министърът допълни, че още през април е била изготвена енергийна стратегия, която обаче така и не е била публично оповестена. Той допълни, че се надява следващите управляващи да използват текстовете.

Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още