IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роботи замениха футболните звезди в Бразилия

RoboCup цели голям скок в роботиката, за да се изправят машините срещу професионални футболисти

17:46 | 26.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

RoboCup е шампионат по футбол за роботи, който се провежда веднъж годишно и събира на едно място хиляди хора, запленени от роботиката. Като всеки друг шампионат, и тук има победител, а през тази година състезанието се се провежда в Бразилия, пише Mashable.

Идеята за футболен шампионат за роботи се ражда през 1997 г., когато за пръв път се провежда световен форум от такъв тип. Той е плод на мечтата на група учени, които искат да създадат отбор от роботи, който да успее да победи истинския световен шампион по футбол до 2050 г. Засега машините все още не са готови да се изправят срещу хората, но след създаването на шампионата технологиите са напреднали неимоверно, твърдят експерти.

През тази година мачовете се играят от 21 до 25 юли, като в шампионата, който за пръв път се провежда в Южна Америка, по-точно в Жоао Песоа, Бразилия, участват отбори от 45 страни. Те играят в различни категории, разделени по размер и конструкция на роботите. В клас хуманоиди (Humanoid) участват подкатегориите Kid, Teen и Adult, а другите класове са по-отворени и натоварват участниците с по-малко изисквания за външния вид на машините.

Лигата на хуманоидите е най-трудна, тъй като роботите там трябва да балансират на два крака. В мачовете участват два отбора с по 2 до 5 играчи, опитващи се да вкарат гол в две полувремена с продължителност 10 минути всяко.

Всичко започва от робота Nao, създаден през 2004 г. от френската компания Aldebran Robotics. Именно тази машина вдъхновява много разработчици, които и до днес я използват за платформа на своите роботи, участващи в RoboCup. От началото на турнира до сега, много неща са се променили. Участниците твърдят, че най-голямо влияние имат по-добрите изчислителни възможности на процесорите и другите компоненти, които позволяват на роботите да играят на по-бързо темпо, което пък от своя страна кара играта им да прилича все повече на истински футбол.

През 1997 г. в Световното първенство по футбол за роботи участват само 38 отбора. През тази година тимовете са повече от 150. Намаляването на цената на платформите, както и на тяхната поддръжка, позволява на все повече отбори да вземат участие в турнира с всяка изминала година.

RoboCup е замислен като форум, в който отборите обменят идеи и опит, помагайки си да постигнат поредния напредък в роботиката. Разбира се, състезателния елемент присъства. Докато победителят не бъде обявен, отборите работят самостоятелно, променяйки хардуера и софтуера си, за да постигнат по-добри резултати. След края на всички мачове, всеки отбор е задължен да публикува разработките си, които да стимулират останалите участници да създадат по-добри роботи.

Откакто в света има роботи, човечеството иска да им се довери и да им повери важни задачи, като например да ги използва във военни действия. Японският министър-председател е на същото мнение и иска да отведе идеята колкото е възможно по-далече. Пред репортери във фабрика за роботи, намираща се в Токио, Шиндзо Абе заяви, че до 2020 г. би бил щастлив да събере всички роботи в света и да организира Олимпиада, в която те ще могат да докажат техническите си умения.

Токио ще бъде домакин на зимните олимпийски игри през 2020 г., но се предполага, че турнирът за роботи ще е съвсем отделно събитие. Експерти смятат, че поне засега идеята на Абе е много смела и е в сферата на научната фантастика. Но имайки предвид темповете, с които се развиват технологиите, както и фактът, че през 2016 г. Швейцария ще бъде домакин на олимпийски игри за атлети с роботизирани протези, идеята може да е по-близо до реализиране, отколкото изглежда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още