IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата е в изчаквателна позиция

Активността може да се повиши след оставката на правителството и назначаването на служебния кабинет, коментира Светослава Митишева от Булброкърс

18:03 | 23.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсата е в изчаквателна позиция

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се повиши с 0,4% в днешната сесия до 539,07 пункта при оборот от 298 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на минус 0,1%, а от началото на годината е нараснал с 9,7%.

Останалите индекси отстъпиха минимално, както следва: BG40 (-0,02%) до 106,11 пункта, BGTR30 (-0,15%) до 408,04 пункта и BGREIT (-0,04%) до 97,90 пункта.

"Търговията на БФБ през юли навлезе в летния си летаргичен режим. Обичайно по това време на годината слабите обеми и активност на пазарните участници се концентрират около една или няколко позиции, както наблюдаваме в последните борсови сесии. В момента апатията на пазарните играчи се подсилва и от очакванията, свързани с оставката на правителството и с това какво решение ще се намери на кризата с Корпоративна Търговска Банка. Факторите, които биха довели до промяна в активността на БФБ в краткосрочен план са подаването на оставката на премиера Пламен Орешарски и надеждите към служебния кабинет за справяне с проблемите", коментира за Investor.bg Светослава Митишева*, брокер в ИП Булброкърс.

Търговията с акции на регулиран пазар на борсата днес възлезе на 486 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Химимпорт (+0,1%) – 155 хил., Монбат (0%) – 104 хил., Холдинг Варна (+0,2%) – 51 хил. и ЦКБ Риъл Истейт Фонд АДСИЦ (0%) – 50 хил.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 40 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 18/17, а при 5 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил., с най-голям ръст са акциите на Хидравлични елементи и системи (+4,4%), а с най-силен спад са книжата на Енемона (-3,3%). Компенсаторните записи поскъпнаха с 9% до 48 ст. за 1 лв. номинал

ХЕС отчете брутна печалба от 3,058 млн. лв. за полугодието, като продажбите са били за 23,887 млн. - ръст от 10,9% на годишна база. За първите седем месеца се очакват продажби за 27,687 млн. при ръст от 12,2% на годишна база. 

Акциите на компанията майка Стара планина холд се повишиха с 2,2%. Холдингът отчете 6,6% ръст на продажбите за полугодието, а за първите седем месеца на годината очаква 5,5% ръст на консолидираните продажби на годишна база.

Акциите на Софарма имоти АДСИЦ се повишиха с 1,8%. Вчера те спаднаха 3,1% след новината за прекратяване на процедурата по увеличение на капитала заради отказания от КФН проспект. 

Днес нямаше сделки със Слънчев бряг АД. Дружеството стопява загубата за полугодието след продажба на имоти. Приходите от услуги за периода обаче намаляват, след като липсват такива от общата инфраструктура. 

Нямаше търговия и с друга не особено ликвидна емисия  - тази на Български фонд за дялово инвестиранеКФН отказа да потвърди проспект за първично публично предлагане на акции от фонда. 

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още