IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Кънев: МВФ можеше да се покани преди 20 години, но сега вече не

Фискалният резерв реално е 3,6 млрд. лева, изчисли депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова

13:52 | 24.07.14 г. 3
Петър Кънев: МВФ можеше да се покани преди 20 години, но сега вече не

Преди 20 години, когато е била „голямата криза”, България е можела да покани Международния валутен фонд (МВФ), но сега това вече не може да стане. Това заяви от парламентарната трибуна по време на дебатите по оставката на правителството зам.-председателят на парламентарната група на „Коалиция за България” Петър Кънев.

Депутатът посочи, че днес България вече е член на ЕС, което също е пречка пред сключване на споразумение с Фонда, който от своя страна има регулиращи и възпиращи функции.

Припомняме, че в края на юни Бойко Борисов коментира, че страната ще има нужда от подкрепата на МВФ, за да се стабилизира ситуацията.  Тогава той настояваше за по-дълъг живот на 42-то Народно събрание, за да бъде гласувано решение за емитиране на нов дълг. След това обаче ГЕРБ отказа да участва в парламентарния живот и не се регистрираше в пленарната зала с искане да бъде внесена оставката на кабинета "Орешарски". 

Днес, когато беше обсъждана оставката на правителството, Петър Кънев посочи още, че управляващите оставят страната в стабилно финансово състояние – фискалният резерв е почти 8 млрд. лева, 47% е изпълнението на приходната програма на бюджета за първото полугодие. По отношение на бизнеса е възстановен с 300 млн. лева повече ДДС.

От парламентарната трибуна Кънев призова новото правителство да не следва практиката на предходния финансов министър Симеон Дянков, който „блокира 800 млн. лева ДДС още първата година, за да докажем един добър бюджетен дефицит”.

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова обаче посочи, че ситуацията днес напомня на случилото се през 2009 година, когато БСП е сочила отлични финансови показатели след своето управление, но правителството на ГЕРБ е трябвало да се справя с оставени задължения.

Стоянова си обясни и подаването на оставката на премиера Пламен Орешарски с очакваните финансови затруднения пред страната към края на годината.

Според нейните изчисления фискалният резерв не е 8 млрд. лева, а е дори под определения минимум. Тя посочи, че в по последни данни във фискалния резерв всъщност има 7,8 млрд. лева и част от тях са 3 млрд. лева, изтеглени от външните пазари, както и 1,2 млрд. лева – шестмесечен дълг, който правителството емитира, за да се справи със ситуацията в банковата сфера.

Така резервът всъщност е 3,6 млрд. лева, изчисли Стоянова. Тя припомни още, че в началото на следващата година новото правителство ще трябва да извади и около 1 млрд. евро за земеделските субсидии – средства, които Европейската комисия след това ще покрие, но управляващите трябва да имат откъде да ги вземат.

Депутатът от ГЕРБ посочи, че има задължения към бизнеса във връзка със спрените програми, огромен дефицит в енергетиката, а липсват буфери в бюджета

Управляващите сочеха фонда за развитието на регионите, в който има 500 млн. лева, като буфер. Общините обаче изпълняват проекти, правят обществени поръчки и работят с тези пари, така че те не могат да бъдат ползвани като буфер, посочи още Стоянова. 

В своето изказване Петър Кънев направи и още няколко препоръки към следващото правителство. Той призова за облекчаване на административната тежест за бизнеса и като пример посочи премахването на графиците за отпуските в предприятията. „Чудя се как сме работили 130 години без график за отпуските”, заяви той, цитиран от пресцентъра на БСП.

Сред направените предложения от страна на червения депутат са още и да не бъде променяно предложението за промяна в събирането на такса "Смет".

„Смърт е за българския бизнес да плаща такса смет на данъчна оценка”, обясни Кънев. Той препоръча още за промяна в наредбата за командировъчни и за реализацията на здравната реформа. „И 2,2 млрд. лева да дадете за здраве, всичко ще потъне”, коментира червеният депутат относно актуализацията на бюджета на Здравната каса в този момент, когато системата не е реформирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 9 години
Хем е бивш комунистически партиец, хем е нагъл, преднамерен и некомпетентен едновременно! България не е Демакс!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Кънев рулира :)Начи ако сме част от ЕС не може да има споразумение с МВФ? Сега.. да не се изложа ама.. Унгария и Румъния май май имат, за Гърция не съм сигурен но мисля че също. Как им ги раждат тиквите незнам.Иначе съм съгласен, че трябва да бягаме от това и мисля че можем да се справим и без
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
mick
преди 9 години
Проблемът на България е, че няма консенсус по никакви теми. А трябва да се направят много реформи/иначе казано да се орежат някои права, да се намалят социални разходи и т.н./ Та след като сами не можем да се разберем, хиляда пъти по-добре е да намерим авторитет отвън, на когото вярваме.. та той да ни каже какво да правим - даже не е важно дали това което той ще каже е много вярно или не, важното е всички да се съобразим с това решение.Ако това е МВФ, що пък да не ги извикаме? А и вече МВФ не са чак толкова стриктни към балансиране на бюджетите на държавите.Прекалено много популисти има в тая държава.. прекалено много тарикати, които не искат да си загубят далаверките. Например има нужда от нормализиране на данък имоти/и въвеждането му за земеделски земи, че и горите/, познайте кога сами ще се съгласим на такава стъпка? Едва когато не остане читава инфраструктура в държавата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още