IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процедура за технологично обновление с пари от новия програмен период тръгва есента

Ако не е била спряна процедурата за технологична модернизация на предприятията, са щели да последват корекции за поне 25%, според експерт от МИЕ

17:20 | 24.07.14 г.
Процедура за технологично обновление с пари от новия програмен период тръгва есента

През есента ще бъде обявена процедура за технологична модернизация на предприятията по новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020, съобщи на семинар в Правец директорът на главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на икономиката и енергетиката Ели Милушева, цитирана от БТА.

Милушева допълни, че ще се настоява процедурата да бъде за 400 - 500 млн.лева.

Припомняме, че в края на миналия месец Милушева отмени подписването на договори за технологична модернизация на фирми за почти 100 млн. лева заради нарушения и опасения от последващи финансови корекции. По-късно обаче Административният съд в София на практика отмени решението ѝ и Министерството на икономиката и енергетиката ще трябва да доказва по съдебен път нарушенията на оценителната комисия.

Според Милушева, ако процедурата за технологична модернизация не е била прекратена, е имало вероятност да бъдат наложени финансови корекции от поне 25% и дори да се стигне до спиране на цялата програма „Конкурентоспособност“ и до забавяне приемането на новата за програмния период от 2014 до 2020 г.

„Процедурата беше прекратена заради грешки в оценката на комисията. Кандидатстването по нея става чрез конкурентен подбор, а когато се наруши основното правило на този подбор от оценителната комисия, значи процедурата е сбъркана“, коментира тя.

Ели Милушева отново припомня, че въпросните близо 100 млн. лева не са изгубени пари, а средства, които се е очаквало да останат неизразходени заради пропаднали проекти. Тя припомня, че заради решение на Министерския съвет от миналата година до 10 на сто от бюджета на оперативните програми могат да бъдат наддоговорени точно с цел да се избегне загубата на пари по забавени проекти.

По тази процедура са одобрени близо 600 проекта, като средствата обаче стигат само за първите 142 фирми, а предложенията са били 1 168, посочва Милушева. Това е засилило конкуренцията между фирмите и е създало огромно напрежение за комисията, коментира тя.

От друга страна някои от фирмите, заради голямата конкуренция, са се опитвали по нерегламентиран начин да стигнат до оценката, допълни експертът. Жалбите и възраженията срещу оценките са 161, отделно са постъпили и сигнали за нередности.

Трудно се доказва при колективен орган, какъвто е оценителната комисия, кой е сбъркал, посочи Милушева. Тя съобщи, че за този случай вече е информиран инспекторатът на министерството и дисциплинарният съвет.

Според Милушева, въпреки скандала със спрените пари за технологично обновление, оперативната програма за периода 2007-2014 г. е „изключително стабилна“. „Всички приказки за спиране на средства, за наложени санкции от Европейската сметна палата или Европейската комисия са несъстоятелни“, подчерта тя.

Тя напомни, че новата оперативна програма е изпратена в Брюксел и изрази надежда тази есен да бъде одобрена.

За да не бъдат загубени средства по оперативна програма "Конкурентоспособност" 2007-2013, само през 2014 г. трябва да бъдат сертифицирани средства в размер на 192 млн. евро. От началото на тази година до 30 юни са сертифицирани 77 млн. евро, или 40 на сто от сумата, коментира Владислав Русалинов, експерт от финансовия отдел на Министерството на икономиката и енергетиката.

В началото на юли е подаден пред Сертифициращия орган доклад по сертификация на стойност 41 млн. евро. След одобрението на доклада сумата на сертифицираните средства ще достигне 118 млн. евро, или 62 на сто от идентифицираните 192 млн. евро. Ако се запази същият темп на сертификация, това предполага да се покрие тази сума и програмата няма да загуби средства, коментира експертът.

Общият размер на договорените средства по оперативна програма "Конкурентоспособност" към 30 юни е 1,2 млрд. евро, или 104,3 на сто от бюджета на програмата. Разплатените средства са на стойност 785 млн. евро, което е 68 на сто от бюджета на програмата, а общият размер на сертифицираните средства е 713 млн. евро, или 61 на сто от бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още