IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СОС одобри доклада за трамвайното трасе през Борисовата градина

За да бъде направена просеката ще бъдат изсечени 47 дървета, предвижда проектът

21:36 | 24.07.14 г. 6
СОС одобри доклада за трамвайното трасе през Борисовата градина

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклада за ново трамвайно трасе до Студентски град, което ще преминава през Борисовата градина. Проектът предвижда трамваят да преминава през просека през парка Борисовата градина, по ул. "Никола Габровски" до бул. "Г. М. Димитров". 

По време на заседанието на общинските съветници авторът на доклада - главният архитект на София Петър Диков, посочи, че проектът е полезен за града. Обаче не беше посочено колко столичани ще се възползват от новото трасе. 

Част от общинските съветници коментираха темата с дърветата в парка, които трябва да бъдат изсечени, за да бъде направена просеката за трамвайната линия. Това ще е поредна стъпка за "разсичането и унищожаването на парка", допълниха противниците на проекта и изтъкнаха, че "паркът е парк, когато неговата цялост не е нарушена".

Общинският съветник от ГЕРБ Лорита Радева, която е и председател на Комисията по околна среда към СОС, увери, че броят на засегнатите дървета е намалял десетократно след оценка  на първоначално внесения проект и те вече са 47.

Припомняме, че в началото на тази година Министерството на инвестиционното проектиране върна на Столичната община проекта за новата трамвайна линия до Студентски град.

Посоченият мотив беше, че съгласно Закона за устройството на територията министърът на инвестиционното проектиране одобрява обекти с национално значение, определени с акт на Министерския съвет, и строежи първа и втора категория с индикативна стойност над 10 млн. лева. Според експертите от Министерството в документацията по проекта за трамвайната линия не е указана нито стойността, нито категорията на строежа.

Проектът е на стойност над 60 млн. евро и се финансира със средства по програмата “Регионално развитие” и пари на общината, стана ясно от доклада на Петър Диков.

Новото трамвайно трасе трябва да свърже Студентски град, както и кварталите "Дианабад" и "Дървеница", с линията на метрото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
индианеца
преди 9 години
Едни пари са вече разпределни за наши хора + терените около гара Пионер и необходиамата инфрастуктура включена в тоя проект. Тежка карма е корупцията - възмездие има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Той, Диксъна, и по други поводи .... "издиша" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
Ми струва ти се, ама е факт. Представи си го трамвая в средата с двете линии за всяка посока, представи си колоните коли, представи си как завива по ГМ-то, представи си целия хаос, докато се построи всичко това и си дай сметка какви *** се наричат главни архитекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
ДАйте една карта, начертано къде минава това трасе ? Само си говорим иначе .По Габровски ми се вижда странно да се строи трамваина линия - това е улицата през кв.Дианабад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
Този проект е абсолютно безумие. Само да споменем, че трамваят няма да отива до "Ст.град", а само до 7-8-9 блок, които са на поне 2 км надолу. По "Габровски" и в момента едвам минава трафикът, а левият завой към "Г.М.Димитров" с това трамвайно трасе ще доведе до пълен колапс. *** Диков се бори за това трасе от поне 5г., явно има съвсем други интереси, наместо прокламираните. Самият "Г.М.Димитров" и в момента е тежко претоварен в участъка и само трамвай му липсва, да не говорим, че десният завой към "Кл. Охридски" ще затапи и там движението. Изобщо - рядко *** идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
НЕ!Нали има метро по същата линия! Не пипайте парка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още