IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 юли

07:52 | 25.07.14 г.
Преглед на печата за 25 юли

Вместо облекчения – нови тежести по европроектите
В. Капитал Daily

"Ако искаме да купим дори и пет пакета тоалетна хартия, вече ще трябва да публикуваме официална покана към доставчиците на нашия сайт, както и на сайта на управляващия орган или оператора на съответната програма, която ни финансира. При това поканата трябва да съдържа технически спецификации и прогнозна цена." Това е образното обяснение на новите промени в Постановление №118 на Министерския съвет, което дава Ива Таралежкова, председател на форум "Гражданско участие", в който членуват над 100 неправителствени организации.

Всеки трети лежи в болница
В. Стандарт

Всеки трети българин веднъж годишно лежи в болница, показва проучване на здравната каса. За тази година очакванията на касата са броят на хоспитализациите да надхвърли 2 милиона при 1.7 млн. преди 5 години.  С бързи темпове растат и болничните разходи - от 1.1 млрд. лв. през 2010 г. до 1.4 млрд. лв. тази година.  "Държавата не заделя достатъчно публични ресурси за здравеопазване, но протекционира разкриването на лечебни заведения. Те се финансират от ресурсите на здравната система, въпреки че често не отговарят на здравните потребности", се посочва още в доклада на здравната каса.

Два варианта за балотаж в БСП
В. Стандарт

Новият лидер на БСП вероятно ще бъде избран след балотаж. Това стана ясно по време на вчерашното заседание на НС на БСП. Финална лидерска битка може да се състои между министъра на икономиката в оставка Драгомир Стойнев и шефа на парламента Михаил Миков. Червени функционери прогнозираха и балотаж между Миков и Мая Манолова. Има очаквания и Янаки Стоилов да се окаже в първата двойка. Социалисти преброиха и евентуалните гласове на Корнелия Нинова, която е събрала подкрепа от цялата страна. Общо 18 червени са номинираните за лидерския пост в БСП.

Бюджетът на ДАНС тихомълком нараснал с 6.5 млн. лв.
В. Сега
Без много шум бюджетът на Държавна агенция "Национална сигурност" е бил увеличен с 6.5 млн. лв. за изминалата половин година. За 3.6 млн. лв. от тях е ясно кога са отпуснати, но за останалите пари от увеличението няма информация. Това става ясно от отчета на ДАНС за първото полугодие. Според публикуваните документи одобреният от Народното събрание бюджет на агенцията е бил 112 247 000 лв. Постепенно той е коригиран до 118 712 715 лв. Почти цялото увеличение е предвидено за придобиване на дълготрайни материални активи, става ясно още от отчета. От полученото увеличение 3 млн. лв. са предвидени за подмяна на целия автопарк на ДАНС.

Приемната за граждани отвори врати в ДФ „Земеделие”
В. Новинар

Приемната за граждани в Държавен фонд „Земеделие” отвори врати. В нея земеделските производители, кметовете на българските общини и представителите на вероизповеданията ще могат да правят допълнителни справки по казуси, възникнали с кандидатстването им по европейските и националните схеми и програми за подпомагане. Приемната се намира на първия етаж в сградата на централното управление на ДФ „Земеделие” в София, кв. "Павлово", бул. „Цар Борис III” № 136. Тя ще функционира от понеделник до петък в рамките на работното време - от 9 до 17.30 ч., уточниха от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още