IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите недоволни и от живота, и от управлението

Качеството на живота у нас е лошо, смятат 93%, също толкова не са доволни от икономическата ситуация в страната, а 95% - от заетостта

18:33 | 25.07.14 г. 1
Българите недоволни и от живота, и от управлението

Повечето европейски граждани вярват, че кризата и безработицата са преминали връхната си точка, нараства и броят на тези, които очакват подобрение през следващите 12 месеца.

Според последното изследване на Евробарометър, направено след европейските избори, значително повече хора от преди – 42%, вярват, че техният глас има значение в Европа, предаде БНР.

В България е регистриран същият процент, страната ни обаче отново се откроява с недоволство от живота и управлението и песимистични очаквания за бъдещето.

Качеството на живота у нас е лошо, смятат 93 на сто от българите, също толкова не са доволни от икономическата ситуация в страната, а 95%  - от трудовата заетост.

56 на сто от сънародниците ни не са доволни и от живота си като цяло, като по този показател леко ни изпреварва единствено Гърция. Същият е и делът на хората, които определят финансовото положение на домакинствата си като „лошо”.

И ако в Европейския съюз като цяло оптимизмът за следващите 12 месеца расте, у нас едва 14 на сто вярват, че икономическата ситуация ще се подобри. За 43 процента от анкетираните тя е най-сериозният проблем на държавата ни, 54 на сто посочват като такъв безработицата, нататък се подреждат растящите цени, здравеопазването и престъпността, като корупцията не фигурира сред вариантите за отговор.

Между 70 и 80 на сто от българите не смятат, че демокрацията у нас функционира добре, не вярват на политическите партии, парламента и правителството, и са на мнение, че страната върви в грешна посока.

Лек спад е регистриран и в доверието към Европейския съюз, въпреки това у нас то продължава да е едно от най-високите. Българите обаче остават твърдо на последно място по отношение на усещането си за принадлежност – едва 46 на сто са заявили, че се чувстват граждани на Евросъюза.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Между 70 и 80 на сто от българите не смятат, че демокрацията у нас функционира добре, не вярват на политическите партии, парламента и правителството, и са на мнение, че страната върви в грешна посока."Процента показва че има мислещи Българи. На крачка са от истината, че у нас НЯМА демокрация! Това нашето е ПЛУТОКРАЦИЯ. "Плутокрация е форма на държавно управление, при която решенията на правителството се базират не на мнението на народа, а се вземат от влиятелен кръг на висшето общество, съставен от богати хора. Това създава дълбоко социално неравенство и ниска социална мобилност. Плутокрацията е частен случай на олигархията." Толкова ОЧЕВАДНО беше през управлението на това отишло си вече правителство. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още