IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обудсманът: С пенсии и заплати още се наливат пари в КТБ

НОИ и различни предприятия продължават да превеждат пари по сметки в банката, посочи Константин Пенчев

14:01 | 28.07.14 г. 2
<p>
	Снимка: www.ombudsman.bg</p>

Снимка: www.ombudsman.bg

Националният осигурителен институт (НОИ) и различни предприятия продължават да превеждат пенсии и заплати по сметки в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това стана ясно от думите на омбудсмана Константин Пенчев пред Нова телевизия. Той обяви, че над 6000 български пенсионери в момента не могат да получат пенсиите си и обвини НОИ в "безхаберие и мързел".

"Това е необяснимо от гледна точка на елементарната човешка логика“, възмути се националният защитник. Според него осигурителният институт е трябвало да предупреди пенсионерите за проблема и да поиска от тях да посочат къде другаде да изплащат парите им. „Това е безобразие и чиновническо бездушие. 6000 пенсионери можеха за два дни да ги прозвънят по телефона,  в НОИ има 4000 служители“, каза Пенчев.

Той съобщи, че на страницата на НОИ има съобщение, че който иска, може да смени сметката си в друга банка, но това според него било все едно НОИ да хвърли парите през прозореца и да обяви, че не носи отговорност, защото пенсионерите не са му казали да не ги хвърля, а да им ги даде по друг начин.

„НОИ не знае, че КТБ има проблем, цялата държава не знае, че КТБ има проблем“, възмути се още омбудсманът.

Пенчев съобщи, че има информация, че подобни проблеми има и с много предприятия, сред които и тези от военно-промишления комплекс. „Не само, че заплатите продължават да се превеждат по тези сметки, но и има плащания по договори. Тоест ние наливаме пари в някаква дупка, с която не знаем какво ще стане“, обобщи омбудсманът.

Той припомни, че е изпратил писмо до шефа на парламента Михаил Миков с молба за съдействие. „Не се обърнах към БНБ, защото те са обидени на света и не чакам адекватни действия. Парламентът е началник на БНБ“, каза Пенчев. Той иска парламентът да накара БНБ да изиска информация от квесторите за състоянието на банката.

„На нас ни се обяснява, че по закон може да има квестура три плюс още три месеца, 6 месеца сме в безвремие. И ако след шест месеца разберем, че дупката е огромна и не може да бъде запълнена, тръгваме към несъстоятелност. Тогава трябва още поне един месец, за да започне Фондът за гарантиране на влоговете да плаща“, изчисли Пенчев и допълни: „Не на мен тези неща, не на мен тези обяснения“.

Според него при желание от страна на институциите и чиновниците имало начин проблемът да се реши – например акредитиви и запаси на КТБ да бъдат прехвърлени към друга банка.

Пенчев разказа, че при него имало не само жалби от пенсионери, които не могат да си получат пенсиите, но и от такива, които не могат да платят наема на дъщеря си в чужбина, от такива, които не могат да отидат на море, или пък други, които живеят от влоговете си в КТБ.

Още новини от България четете в Dnes.bg.

 

.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
ceneto
преди 9 години
без думи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Е дайте най-после списък кой колко пари е взел от КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още