IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искра Михайлова очаква скоро да бъдат възстановени плащанията по "Околна среда"

В момента експерти от ЕК обучават екоминистерството как да се избегнат в бъдеше проблеми с обществените поръчки

15:59 | 28.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Искра Михайлова очаква скоро да бъдат възстановени плащанията по "Околна среда"

България е изпълнила всички изисквания на Еврокомисията, за да бъдат размразени средствата от блокираната Оперативна програма „Околна среда“. Сега сме на етап преди възстановяването на плащанията. Това каза пред журналисти Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в ЕП, след дискусия, на която български евродепутати представиха приоритетите си.

Михайлова очаква средствата да бъдат размразени до седмици - в края на юли или началото на август.

Тя посочи, че има сериозен проблем с програмите  и са прекратените плащания и към другите страните членки, заради недостиг в бюджета на ЕС. Така общо 90 оперативни програми са замразени, заради нарушения или проблеми с бюджета.

Към края на 2013 г. е имало недостиг от 24 млрд. евро, който се налага да бъде компенсиран от бюджета за 2014 г., каза  Михайлова. В края на тази година обаче отново се очаква недостиг, който ще трябва да бъде покрит през 2015 г. Това се отразява на ритмичността на плащанията и се оказва, че в много страни не са възстановявани разходи от ноември миналата година. 

„Тенденцията е дупката да се увеличава. Това е общностен проблем, затова трябва да сме много стриктни при съставянето на бюджета за 2015 г.“, обясни Михайлова.

Тя е обсъдила този проблем с генералния директор на Главна дирекция „Регионална и градска политика“ в ЕК Валтер Дефа на 22 юни. След това той е бил изслушан в  Комисията по регионално развитие, където депутатите са се интересували основно от спрените в различни страни оперативни програми.

Валтер Дефа е дал за пример България и обучението, което експерти от ЕК организират в момента в екоминистерството, за да бъдат отстранени бъдещи проблеми с обществените поръчки.

Плащанията по част от мерките по програма „Околна среда“ бяха замразени през ноември миналата година, заради нарушения на обявени от общините обществени поръчки, докато  Искра Михайлова беше екоминистър. Това затрудни сериозно строителните фирми, които изпълняват инфраструктурни проекти. По-късно нарушения замразиха и плащанията по оперативна програма „Регионално развитие“.

Заради двете блокирани програми държавата и общините не са разплатили на строителни фирми около 1 млрд. лева, по данни на Камарата на строителите в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още