IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ изпреварва БСП с 13%, шест партии влизат в НС

44% искат еднопартийно управление, според изследване на Института за модерна политика

17:52 | 28.07.14 г.
ГЕРБ изпреварва БСП с 13%, шест партии влизат в НС

Ако изборите бяха на 25 юли, ГЕРБ биха получили преднина над 13% спрямо БСП. За партията на Бойко Борисов биха гласували 27,2% от избирателите, докато подкрепата за социалистите е 13,5%. Това показват данните от проучване на Института за модерна политика, проведено в периода 20-25 юли.

ДПС запазва трета позиция с подкрепа от 7,3% с тенденция към растеж.

6% от участвалите в проучването биха гласували за ББЦ при самостоятелно участие на партията в предсрочния вот.

Подкрепата за Реформаторския блок се стабилизира и 4,5% от анкетираните ще гласуват за обединението.

АБВ получава 4%, което показва сериозен потенциал на формацията на президента (2001-2010) Георги Първанов да получи представителство в бъдещия парламент.

Ако изборите бяха на 25 юли, националистическите формации - НФСБ и „Атака“ не биха получили достатъчна подкрепа за спечелване на представителство в 43-то Народно събрание. Подкрепата за НФСБ е 2,4%, колкото е и за партията на Волен Сидеров.

Всички останали политически субекти, които се очаква да участват в предстоящите избори, на този етап получават под 1% електорална подкрепа, като за РЗС и ВМРО тя се доближава най-плътно до тази горна граница.

Близо половината от анкетираните заявяват твърдо предпочитание към еднопартийно управление – 44%. Голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е предпочитан вариант от 12% от анкетираните.

Значително по-ниска е подкрепата за конфигурации с участието на ДПС. Евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС е предпочитана от само 4%, а между БСП и ДПС - от само 3% от анкетираните.

По-широк коалиционен формат с участието на ГЕРБ, Реформаторския блок, „България без цензура“ и ДПС е предпочитан вариант за 6% от участвалите в запитването.

Всеки пети не може да определи добрата управленска формула след изборите.

Според повечето от анкетираните следващият премиер трябва да е некорумпиран, отговорен, професионалист и открит.

Сред качествата, които получават най-висока относителна тежест в мненията на запитаните, се открояват „некорумпираност и честност“ – 31%. Друго основно качество, което задължително трябва да притежава бъдещият премиер, е „отговорност и решителност“ – 15%.

Всеки десети смята, че министър-председателят трябва да е компетентен професионалист и отдаден на общото благо. Други качества, които се сочат от респондентите, са инициативността и диалогичността.

Едва 3% смятат, че изпълнителната власт трябва да се ръководи от напълно ново за политиката и управлението лице, а 2% смятат, че този пост трябва да се поеме безпартийна фигура.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още