IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаил Миков - компромисна фигура и олицетворение на приемственост

Трудно е отсега да се каже какво ще е бъдещето на БСП с новия лидер, коментират експерти пред Dnes.bg

22:01 | 28.07.14 г.
Михаил Миков - компромисна фигура и олицетворение на приемственост

БСП ще събере повече гласове на предстоящите парламентарни избори през октомври в сравнение с тези за евродепутати, смятат анализатори. Те обаче са разделени в мнението си дали това ще се дължи на избора на нов лидер на партията.

В същото време експертите са единни в позицията си, че Михаил Миков, който спечели симпатиите на повечето делегати на 48-мия конгрес и оглави партията, носи усещане за обновяване и има шансове да преодолее пропастта между елит и симпатизанти.

„Михаил Миков беше един от най-вероятните кандидати, не беше толкова прогнозируемо всичко, имаше няколко алтернативи, но той беше един от най-вероятните. Познат е и не се асоциира с някакви екстремни поведения, той не е екстремен, а реален политик. Очевидно за голяма част от делегатите, които искат промяна и приемственост, за тях той е оптималното съчетание между тези две неща“, коментира социологът от „Галъп“ Живко Георгиев.

Според него има поне няколко важни промени, от които се нуждае левицата, и те трябва да са кауза на новия лидер. Сред тях са преодоляване на разграничението между елита и симпатизантите на БСП, по-екипен тип работа във висшите органи на партията и усилия съзнателно да се скъса с онези реални или предполагаеми зависимости, които се приписваха на досегашното ръководство, смята Георгиев.

Според социолога от „Медиана“ Кольо Колев е трудно да каже отсега какво ще е бъдещето на БСП с новия лидер. „Той е интелигентен човек, друг е въпросът дали може да вдигне партията, да я обедини, да я консолидира, да й вдъхне кураж“, коментира той.

В същото време Колев смята, че това, че за Миков няма подозрения за натиск и обвързаности, а създава ново усещане за обновяване и за нови възможности. „Предстои да видим дали интелигентният човек е и добър лидер и организатор, защото често пъти, особено в българската действителност, интелигентността няма нищо общо с лидерските качества“, подчерта все пак той.

Димитър Ганев от „Галъп“ смята, че Миков изглежда като компромисна фигура за по-влиятелните групи в партията. „Той е човек с опит, което е важно в настоящия момент. Добре познат е в партията. Този избор не е насочен навън за електорален възход, а навътре за единство и консолидация. Обединението на партията в краткосрочен план със сигурност е най-сериозното предизвикателство пред новия председател“, коментира той.

Ганев смята, че в последните месеци се появиха сериозни разломи в БСП, както между местните структури и ръководството, така и в отделни организации.

„В хода на лидерската кампания в партията се оформиха най-общо две концепции за развитието и, а именно "единство" или "промяна". Михаил Миков беше кандидатът, който недвусмислено олицетворяваше единството на партията, докато Драгомир Стойнев промяната. Сега остава да видим дали Миков ще успее да го наложи и на практика“, посочи той.

Последна актуализация: 15:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още