IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родерик: 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е български проект, не на Westinghouse

Проектът ще бъде изпълнен по напълно прозрачен начин, гарантира изпълнителният директор на американската компания

19:21 | 29.07.14 г. 4
Родерик: 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е български проект, не на Westinghouse

Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” е български проект – не на САЩ, нито на Westinghouse, категоричен беше в ефира на БНТ изпълнителният директор на американската компания Дани Родерик.

Той посочи, че проектът ще отвори работни места в България – за строители, инженери и администрация, и български компании ще бъдат подизпълнители на Westinghouse. „Новият блок ще донесе сигурност и енергия за България, не за Westinghouse”, допълни още Родерик.

Изпълнителният директор на компанията посочи, че днес е бил в България, заради „споразумение, което позволява на Westinghouse да дойде отново в България”. Родерик поясни, че тепърва предстои представянето на проекта на американската компания за седми блок в ядрената ни централа пред Народното събрание.

Родерик обаче допълни, че постигнатите договорки досега не обвързват с нищо България, защото е нужна още около една година за задълбочен анализ преди да бъде изготвено крайното предложение, в което да бъдат включени цените – за изграждането и на произведената енергия.

Според него вече е ясна първоначалната цена на новата ядрена мощност – около 5 млрд. долара, и определи, че това е най-конкурентоспособната цена, която Westinghouse е предлагала досега. Според директорът на компанията няма да има голяма разлика след като бъде изготвено и крайното предложение.

Това, което е важно за компанията е да осигури цена на енергията, която българските граждани да могат да си позволят, обясни още Родерик.

От тази гледна точка компанията не е правила анализи за потенциалните пазари на енергията от седми блок и нуждите от нови мощности в страната, коментира той пред държавната телевизия и уточни, че е работа на българското правителство да направи оценка ще има ли пазар за енергията от новата мощност, а работата на Westinghouse е да осигури конкурентни цени.

Родерик беше категоричен, че проектът ще бъде изпълнен по напълно прозрачен начин. Днес той е имал срещи с представители на политическите партии у нас и е станало ясно, че те нямат достатъчно информация за проекта.  В същото време всички партии са признали, че изграждането на седми блок на ядрената централа е важен за България проект. „Вярвам, че ако всички партии сериозно и детайлно разгледат въпроса, ще се съгласят с този проект”, допълни още изпълнителният директор на Westinghouse.

Той посочи, че компанията винаги прави сметки за строежа на два блока едновременно, защото това е по-евтин вариант. Изграждането на осми блок в АЕЦ „Козлодуй” обаче е въпрос на дългосрочна стратегия, заяви Родерик.

По-рано днес Дани Родерик се срещна с премиера Пламен Орешарски. По време на разговорите той е изразил опасения от забавяне на проекта за строителството на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", пише правителствената пресслужба. Според Родерик е важно да се работи по енергийната политика и енергийната сигурност, независимо от политическия цикъл, е заявил още той при срещата с Орешарски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още