IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикалисти искат 48 млн. за "Автомагистрали-Черно море" и Напоителни системи

Синдикатите към двете дружества настояват за актуализация на бюджета и вкарването на сумата в него

15:35 | 30.07.14 г.
Синдикалисти искат 48 млн. за "Автомагистрали-Черно море" и Напоителни системи

Държавата трябва да намери 48 млн. лв., които да бъдат предоставени на "Напоителни системи" ЕАД и "Автомагистрали - Черно море". Позицията е на КНСБ и бе обявена днес по време на пресконференция за проблемите на двете дружества.

От „Напоителни системи“ ЕАД искат да им бъдат преведени спешно 19,77 млн. лв., а от „Автомагистрали – Черно море“ АД настояват за изплащане на 28,8 млн.лв.

Тези суми трябва да се вкарат в бюджета, ако това още не е сторено, каза вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков. Докато течеше събитието обаче от ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят актуализация на бюджета, което означава, че и искането на синдикатите няма как да бъде удовлетворено.

От „Напоителни системи“ ЕАД настояват да получат сумата, тъй като тя е заложена в изменението на Закона за водите, прието на през март тази година. То гласи, че дружеството ще получава финансови компенсации от бюджета за защита от наводнения, когато това задължение води до нетни разходи и е финансова тежест за него.

Средствата трябваше да бъдат изплатени до 31 март тази година, обясни Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати  от земеделието.

Проблемите на дружеството започнаха през октомври 2011 г. с промяна на Закона за водите, чрез която бе отнето правото на държавата да финансира „Напоителни системи”. Така започна трупане на дългове и теглене на кредити, в резултат на което се увеличи задлъжнялостта на компанията. През последните години служители организираха протести заради неизплатени заплати.

„Състоянието на дружеството е критично“, каза Светла Василева. Тя посочи, че задълженията към 28 юли са в размер на 18 млн. лв., като те включват дългове към Националната агенция по приходите, към персонала, местни данъци и такси и други.

По думите й задълженията към персонала са 1,8 млн. лв., като за май не са изплатени всички заплати, а за юнските възнаграждения, чието плащане трябвало да започне днес, все още няма яснота.

„В момента дружеството работи без пари“, оплака се тя. „В момента не виждаме пред кого да протестираме. Най-големият протест ще е, когато бъде спрян токът на отводнителните и помпени станции поради невъзможност на дружеството да плаща на енергоразпределителните дружества“, беше категорична Василева.

Сумата, за която претендират от „Автомагистрали – Черно море“ АД, е за забавени плащания и неосигуряване на финансови средства за строителството на автомагистрала "Хемус" в  участъка Белокопитово -Каспичан.

Към момента дружеството бави заплатите за юни, а заплатите от декември до май са получавани заради синдикален натиск чрез протести и организирани пресконференции, посочи икономическият директор на дружеството Петя Стоянова.

Ако държавата не изплати на „Автомагистрали – Черно море” АД дължимите суми за учстъка, то  Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) ще бъде принудена да замрази обекта, посочи председателят на КНСБ към компанията Господин Янков. Това ще донесе на държавата загуба в размер на около 10 млн. лв. допълнително – за замразяване, а след това още толкова за подновяване на работата по отсечката, обясни той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още