IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 3 млн. лв. на БФБ-София са блокирани в КТБ и Креди Агрикол?

Това показва справка на МФ, според която към средата на годината борсата държи в двете банки съответно 25% и 13% от парите си

19:25 | 30.07.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Близо 3 млн. лв. на БФБ-София са блокирани в КТБ и Креди Агрикол?

Паричните средства на БФБ-София към 30 юни 2014 г. са за 7,8 млн. лв. По данни на Министерство на финансите 25,16% от тях са в Корпоративна търговска банка, а 13,04% в Креди Агрикол България, показва файл, публикуван в уеб страницата на МФ. Двете банки са поставени под специален надзор от БНБ и не е ясно кога ще отворят.

Според тази информация излиза, че борсата е вложила в двете банки 2,98 млн. лв. (1,95 млн. лв. в КТБ и 1,02 млн. в Креди Агрикол), като според Закона за гарантиране на влоговете в банките са гарантирани само суми до 196 хил. лв. в банка. Тоест разликата от общо около 2,5 млн. лв. е негарантирана.

Справката на Министерството на финансите е към 30 юни 2014 г. и касае държавните предприятия и търговските дружества с над 50% държавно участие в капитала (при БФБ-София той е 50,05%). Справката се прави само за дружества с балансова стойност на паричните средства над 3 млн. лв. и нетна стойност на експозицията към една банка над 25%.

БФБ-София отчете 50% спад на приходите от продажби до 521 хил. лв. за второто тримесечие на 2014 г., спрямо 1,05 млн. лв. за съпоставимия период на миналата година, показва отчетът на дружеството. За цялото полугодие продажбите намаляват с 26% на годишна база до 1,25 млн. лв., след като за първото тримесечие имаше ръст с 15% до 733 хил. лв.

Сривът на приходите идва след много по-слабият оборот на БФБ-София АД през второто тримесечие на 2014 г., или само 171,3 млн. лв., което е спад със 71% на годишна база. Общо за полугодието оборотът е със 38% по-малък, или за 533 млн. лв.

На 20 юни 2014 г. бе прекратена търговията с КТБ след поставянето й под специален надзор от БНБ. Емисията акции на банката бе един от стожерите на оборота на БФБ-София, като за последните 3 години е номер три по оборот с 214 млн. лв. По този начин борсата претърпява двоен удар в резултат на проблемите с банката.

Номер две с 284 млн. лв. е Петрол АД, където имаше значителни акционерни прехвърляния, а номер едно е Булгартабак холдинг АД с 302 млн. лв. оборот. Номер 4 и 5 са вече свалените от търговия Каолин АД и ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ със съответно 208 и 173 млн. лв., показва базата данни на Investor.bg. Тоест оборотът на БФБ-София е в известна зависимост от активността при КТБ, Булгартабак и Петрол АД.

Печалбата на БФБ-София АД намалява с 98% на годишна база през второто тримесечие на 2014 г. до едва 10 хил. лв. За цялото полугодие тя е 255 хил. лв., или спад с 59% на годишна база.

Стабилизиращ ефект върху резултатите на БФБ-София оказват приходите от лихви за 186 хил. лв. през първото полугодие на 2014 г., спрямо за 176 хил. лв. за същия период на миналата година. Само за второто тримесечие приходите от лихви са за 99 хил. лв., което извежда дружеството на печалба.

Текущата пазарна капитализация на пазарния оператор е 25 млн. лв., като се увеличава с 31% на годишна база. Разпределен е и брутен дивидент от 0,112 лв. за акция. Последната сделка с акции на дружеството е при цена от 3,664 лв.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
Натрий
преди 9 години
Днешният спад от 12% е сигнал, че пазарът е чувствителен към тази новина.Въпроси:Трябваше ли да се обяви по-рано и кога? При какви ценови равнища щяха да се сключат сделките от 20 юни до вчера, ако се знаеше за депозита?Как трябва да се разглежда публикацията на сайта на МФ по отношение на регулациите?Трябва ли и други публични дружества да обявят депозитите си в конкретната банка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
TGV
преди 9 години
Дали някой от БФБ ще понесе отговорност за загубените пари или пак ще си раздадат премии за добре свършена работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
tony1975
преди 9 години
убавци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
evrodeputat
преди 9 години
Служителите в КФН са специалисти по правенето на нищо, защото така им е по-лесно. Изглежда Цветанчо е прецакал и тях. Тези, които е трябвало да следят от направление "Банков надзор" за финансовата стаблност на КТБ изглежда не са си свършили работата, както от БНБ. Между другото преди време ходих на едно интервю за рабона в КФН и останах страшно разочарован от персонала направление "Банков надзор". Ръководните служители освен с излишните килограми и некомпетентността с друго не можаха да ми направят впечатление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още