IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС иска президентът да принуди партиите да гласуват промените в бюджета*

През декември няма да има заплати за работещите в здравеопазването, предупреди д-р Бойко Пенков

12:30 | 31.07.14 г. 4
БЛС иска президентът да принуди партиите да гласуват промените в бюджета*

Българският лекарски съюз се обърна към президента Росен Плевнелиев с молба да принуди партиите да гласуват актуализацията на бюджета на Здравната каса. Искането е формулирано в писмо, което съсловната организация е изпратила до президента.

„Обръщението ни към Вас, като глава на нацията и обединител на интересите на народа, е свързано с надеждата, че ще използвате всичките си правомощия, за да пречупите твърдоглавието на политическите сили, като ги убедите да влязат в парламентарна зала още в понеделник (4 август) и да си свършат работата, за която избирателите са дали своя вот“, посочва се в писмото.

Лекарският съюз призовава също така депутатите да влязат в пленарната зала и да приемат актуализацията на бюджета на Касата.

„Едва ли здравето на хората трябва да се превръща в залог, за да измъкнете поредните политически дивиденти. Проявете необходимата отговорност пред своите избиратели и не оставяйте медицинското съсловие като буфер между необходимостта от адекватно лечение на гражданите и вашата политическа амбиция за персонално надмощие. Бъдете поне един път част от общото съгласие за съхранението на нацията“, посочва се в писмото на организацията.

Припомняме, че вчера ГЕРБ решиха да напуснат Парламента заради обвиненията на БСП, че участват в коалиция с ДПС, тъй като с гласовете на народните представители от ГЕРБ и ДПС беше приета на първо четене актуализацията на държавния бюджет, въпреки съпротивата на социалистите. Това обаче означава, че най-вероятно няма да бъде приета на второ четене и актуализацията на бюджета на Здравната каса, за която настояват още работодателските организации и синдикатите.

В тази връзка Лекарският съюз посочва в писмото си, че изразява „крайното си възмущение от поредната политическа шизофрения, която отново се разигра вчера в българския парламент“.

„За сетен път станахме свидетели на политически и личностни боричкания, които в никакъв случай не са изразители на интересите на обществото и заплашват пряко лечението и здравето на нацията“, предупреждава организацията.

Националната пациентска организация също се е обърнала към президента, както и към премиера, лидерите на парламентарн опредставените партии и на парламентарните групи в Народното събрание. В писмото организацията изразява безпокойството си от събитията в Парламента, "които застрашават оцеляването на българското здравеопазване през следващите няколко месеца".

"Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса е от жизнена необходимост за българските пациенти. Предложената актуализация в размер на 225 милиона лева е крайно недостатъчна за нормалното функциониране на системата до края на 2014 г., но би могла да спомогне за осигуряването на временна финансова стабилност", посочва се в писмото.

Заместник-министърът на здравеопазването в оставка и председател на НС на НЗОК д-р Бойко Пенков също се застъпи за ремонта на бюджета.

През декември няма да има заплати за работещите в здравеопазването, ако не се направи актуализация на бюджета. Може да се ограничи от 1 август дейността на болниците с 30-32% до 106-107 милиона лева месечно, за да се избегне кризата заради липсата на средства, каза той пред БНР.

Това означава ограничаване на приема, чакане по 1 – 2 месеца за планови операции и изследвания, предупреди той.

В момента се обсъжда някакъв вариант от специалистите дали има законова възможност като няма актуализация да се вземе безлихвен заем от държавата. Това означава собствен дефицит, който ще се покрие в рамките на бюджета, когато се състави парламент, посочи Пенков.

*Новината е допълнена в 14.34 ч. с мнението на Бойко Пенков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
kony
преди 9 години
Ами имаш избор - просто не плащай здравни осигуровки и се моли да си здрав, като за всеки случай си направи доброволна здравна застраховка към някой застраховател. Безплатен обяд няма - как така са ти виновни лекарите, а не политиците създали здравното законодателство,МЗ и МФ определящи здравната и финансова рамка, и НЗОК с нейните лимити и абсурдна бюрокрация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Какво стана по времето на Слънчо Велики? С НЯКАКЪВ ПРОТОКОЛ са прехвърлили Резерва на НЗОК, в размер на 1.4 милиарда, както уточни проф. Христина Вучева. И са оформили операцията по начин, който НЕ БИ МИНАЛ при никоя Сметна палата в света. Но не и за нащата, която също е слуга на мафиотите. Тогава тая крупна сума от пари, събирани от ОСИГУРОВКИ на хората, просто е експроприирана и прибрана в Единната бюджетна сметка. И НИКОЙ не търси сметка за особено грубото погазване на Закона за бюджета и още куп закони. НИКОЙ!! А трябваше да има присъди! Сега Боко Умното пищи за здравната каса. Това ми прилича на оня пияница, който се издрайфал в лицето на един човек и когато оня се развикал, нашият му казва "Какво крещиш, я се погледни на какво приличаш".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
LuckyYou
преди 9 години
Лекарите в днешно време са станали изключително алчни, безпардонни и нахални. Знам го от личен опит. Но качеството на здравеопазването въобще не се вдига. Клиничните патеки са източват, и то колкото могат повече, без въобще да се мисли за това от къде ще дойдат парите. След това искат актуализация. ЗА ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ТОЧАТ! Ама те точат нас! Всички, които си плащаме здравните осигуровки! Точат и искат актуализация за да продължат да ни точат! НЕ! НЕ ИСКАМ ДА ДАВАМ ПАРИ НА АЛЧНИТЕ ДОКТОРИ! НЕ НА АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА! НЕ ИСКАМ МВФ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
:) Е това чакаше Бойко, роля на спасител. На 4ти ще е пръв пред парламемта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още